Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Открита е процедура за избор на съдебен заседател от община Долни чифлик

Във връзка с изтичане мандата на съдебните заседатели към Районен съд – Варна, съгласно разпоредбите на Закона за съдебната власт и в изпълнение на Решение № 1028 по Протокол № 51 от заседание на Общински съвет – Долни чифлик проведено на 18.05.2023 г. Общински съвет – Долни чифлик е избрал временна комисия и открива процедура за определяне на съдебен заседател за Районен съд – Варна.
В изпълнение на чл. 67б от Закона за съдебната власт на 19.04.2023 г. е взето решение от Общо събрание на Окръжен съд – Варна, с което е определен броят на съдебните заседатели за Районен съд – Варна, като за община Долни чифлик е определен един съдебен заседател. Според разпоредбата на чл. 67, ал. 1 и ал. 3 от Закона за съдебната власт, кандидатите за съдебни заседатели, трябва да отговарят на определени изисквания.
Съгласно чл. 67, ал. 1 от Закона за съдебната власт за съдебен заседател може да бъде избран дееспособен български гражданин, който:

  1. е на възраст от 21 до 68 години;
  2. има настоящ адрес в община, която попада в рамките на съдебния район на съда, за който кандидатства;
  3. има завършено най-малко средно образование;
  4. не е осъждан за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията;
  5. не страда от психически заболявания.
    Съгласно чл. 67, ал. 3 от Закона за съдебната власт съдебен заседател не може да бъде лице, което:
  6. е съдебен заседател в друг съд;
  7. е общински съветник от съдебния район, за който е избран;
  8. участва в ръководството на политическа партия, коалиция или организация с политически цели;
  9. работи в съд, прокуратура, следствени органи, Министерството на вътрешните работи или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в съдебния район, за който е избран.
    Съгласно нормата на чл. 69, ал. 2 от Закона за съдебната власт съдебните заседатели не могат да бъдат избирани за повече от два последователни мандата към същия съд.
    Във връзка с горното, в срок до 14.07.2023г., всички желаещи да кандидатстват пред временната комисия за определяне на съдебен заседател за Районен съд – Варна, следва да представят в деловодството на ОбС Долни чифлик – гр. Долни чифлик, пл.“Тича“ № 1, ет. 2, стая 201, в административната сграда на община Долни чифлик, заявление /по образец/ ведно с документите по чл. 68, ал. 3 от Закона за съдебната власт, а именно:
  10. подробна автобиография, подписана от кандидата;
  11. нотариално заверено копие от диплома за завършено образование;
  12. медицинско удостоверение, че лицето не страда от психическо заболяване;
  13. данни за контакт на две лица, към които общинските съвети да се обръщат за препоръки;
  14. мотивационно писмо;
  15. писмено съгласие /по образец/;
  16. декларация за липса на обстоятелствата по чл. 67, ал. 3 от Закона за съдебната власт /по образец/.
  17. Документ за извършена проверка по реда на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, ако кандидата е роден преди 16 юли 1973 г.
    Образци на документите /заявление, декларация за липса на обстоятелствата по чл.67, ал.3 от Закона за съдебната власт и писмено съгласие/ са на разположение на кандидатите в Общински съвет Долни чифлик (кабинет 201, етаж 2, в административната сграда на община Долни чифлик).
    Документите се подават лично в сградата на община Долни чифлик, кабинет 201, етаж 2 в срок до 14.07.2023 г.
    Предвид разпоредбата на чл. 68, ал. 5 от Закона за съдебната власт списъкът на допуснатите до участие кандидати заедно с техните автобиографии, мотивационни писма, препоръки и документи по ал. 3, т. 9 се публикуват на интернет страницата на общинския съвет най-малко 14 дни преди датата на изслушването по чл. 68а от Закона за съдебната власт. barometar.net