Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Кристофър Нолан: „Опенахмер“ може да ви унищожи емоционално

„Опенхаймер“ на Кристофър Нолан се очертава като едно от най-големите заглавия за това лято. Екранизацията на книгата на американския журналист Кай Бърд „Опенхаймер. Американският Прометей“ за теоритичния физик, ръководител на проекта „Манхатън“ за създаването на атомната бомба, обещава да ни даде нещо епично и внушително.

Но внимавайте! Самият режисьор предупреждава всеки, който има намерение да си купи билет за кино и да гледа лентата – този филм може да ви „унищожи“ емоционално.

В интервю за сп. Wired Кристофър Нолан обяснява как някои от зрителите на предварителните тестови прожекции са имали някои доста емоционални реакции.

Историята на филма се предава през очите на главния герой – Робърт Опенхаймер (в ролята ще видим невероятния Килиън Мърфи), като минава през целия път от уговарянето му да се заеме с този проект в името на това да се сложи край на Втората световна война, през създаването на атомната бомба, та до последствията от нея.

И всичко това е поело цялата емоционална тежест на събитията, които се случват.

По думите на Кристофър Нолан самият филм дава на зрителите едно доста интензивно преживяване, тъй като самата история е напрегната и въздействаща.

„Наскоро го показах на режисьор, който каза, че това е нещо като филм на ужасите“, казва Нолан, но подчертава, че той сам не спори с подобно определение.

Той коментира, че историята на Опенхаймер е пълна с невъзможни въпроси, невъзможни етични дилеми и парадокси.

„В неговата история няма лесни отговори. Има само трудни въпроси и това прави историята толкова завладяваща. Мисля, че успяхме да намерим много неща, за които да бъдем оптимисти във филма, наистина“, казва режисьорът и допълва, че лентата му показва сложен букет от емоции, провокирани от страшни събития. И именно в това се крие ужасът.

Той посочва, че за края на филма се е постарал да бъде достатъчно отворен и да остави един голям висящ въпрос, който да накара хората да мислят и да предизвиква дискусии.

Самите реакции към „Опенхаймер“ от тестовите прожекции са повече от показателни за това какво ще е въздействието му. 

„Някои хора си тръгват от филма абсолютно съсипани. Те не могат да говорят. Имам предвид, че има елемент на страх, който е там в историята, в нейната основа. Но любовта към героите, любовта към взаимоотношенията им е най-силната, която съм правил някога“, обяснява още той.

Не само режисьорът споделя това усещане. Кай Бърд, авторът на книгата „Опенхаймер. Американският Прометей“, също изказва колко впечатлен е от усещането, което филмът на Нолан е оставил в него, след като е гледал предварителната прожекция.

„В момента съм зашеметен и все още се възстановявам емоционално от това, което гледах“, казва Бърд в своя лекция в Института за напреднали изследвания към университета „Принстън“.

„Мисля, че това ще бъде зашеметяващо художествено постижение и се надявам, че наистина ще стимулира национален, дори глобален разговор по проблемите, за които Опенхаймер отчаяно искаше да говори – за това как да живеем в атомната ера, как да живеем с бомбата и за маккартизма – какво означава да си патриот и каква е ролята на един учен да говори за обществени проблеми в едно общество, напоено с технологии и наука“, коментира още Кай Бърд.

Нолан споделя, че за него е било голямо облекчение да завърши филма, като сега вече може да спи спокойно. Той потвърждава, че въпреки целия мрачен ореол, който се създава около „Опенхаймер“ децата му вече са гледали филма.

В лентата участват Килиън Мърфи, Емили Блънт, Мат Деймън, Робърт Дауни-младши, Флорънс Пю и др. Това е първият филм на Кристофър Нолан, който е класифициран с рейтинг R – забранен за лица под 17 години без придружител, след „Инсомния“ от 2002 г.

Премиерата на „Опенхаймер“ по кината е на 21 юли, съобщава webcafe.bg