Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Да сравняваш Путин с Хитлер – зловещо невежество

На снимката: Николай Слатински

От началото на конфликта в Украйна, българските медии се самозаляха с агресивна демонизация на Русия. Тази атака се състои най-вече от лъжи, чиято лъжовност е толкова откровена, че те се саморазпадат в очите на всеки запознат с историята на конфликта в Украйна. Понякога, обаче това медийно блато ражда страховити създания, които шокират дори тези свикнали с неговите миазми.

Пресен пример е статията на проф. Николай Слатински във „Фрог нюз“ от 26 юни 2023, озаглавена „Сравняват ги, но Путин не е постигнал и 1/100 от това на Хитлер.“ Заглавието е и основната теза на Слатински – Путин е нищожество в сравнение с Хитлер. Не е ясно как точно професорът е калкулирал този по-малко от 1%. Но шокът от статията се състои в това, което той казва за Хитлер. След като отбелязва, че Хитлер и Путин са еднакво върли тирани, Слатински пише:

„Хитлер е изключителен държавник, постигнал удивителни чудеса в икономиката, инфраструктурата, ръста на жизнения стандарт, изкореняване на безработицата, изграждане на уникална военна промишленост и супермодерна и потресаващо мотивирана и безпрецедентно надъхана армия.“

И още:

Хитлер „е храбър фюрер на държава, народ, общество и граждани.“

„Храбър фюрер“?! Сериозно? За кой „народ, общество и граждани“ става въпрос? Включват ли тези категории германците, които Хитлер нарочва за свои врагове и преследва и избива масово със свиреп фанатизъм? Или гражданите на Германия от еврейски произход?

Хвалебствените слова на Слатински показват страховито историческо невежество. В световен мащаб, консесусът сред историците на нацистка Германия е, че Хитлер е създател на най-разрушителния и смъртоносен политически режим в цялата история на западната цивилизация. През епохата на този режим, някои от най-видните умове на двадесети век смятат, че той може би означава гибелта на тази цивилизация. Терминът „геноцид“ е създаден след Втората световна война, за да дефинира безпрецедентните престъпления на нацизма. Тези варварства са свързани неразривно с „постиженията“ на Хитлер, изброени от Слатински. А с „уникалната“ си и „безпрецедентно надъхана“ военна машина Хитлер започва най-гибелната война в историята на човечеството; война, която погубва 50 милиона човешки същества.

Невежеството на Слатинските хвалебствия е всъщност толкова дълбоко, че те не заслужават внимание от сериозни историци. Както изглежда, професорът не осъзнава, че в западния научен свят подобни слова означават професионалната смърт на техния автор. В някои западни държави, агресивно дружески изказвания за режима на Хитлер могат да доведат дори до съд и присъда. От тази гледна точка, статията на Слатински съдържа самоубийствен импулс. Дали този мазохизъм е свързан с образованието му в бившия СССР?

Доц. д-р Милен Жисов