Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Тодор Балабанов: Не сме гонили Алея на книгата, подпомагаме я финансово

Не сме гонили Алея на книгата. През годините сме я подпомагали ифинансово. За периода 2010-2020 се заделили над 55 хиляди лева. Това стана ясно днес на нарочна пресконференция в сградата на Общината, предаде репортер на Varna24.bg.

Казусът с Алеята на книгата започна през миналата седмица. Тогава организаторите на книжния базар съобщиха, че Общината мести фестивала на ново място.

Над 10 години Алеята на книгата разполагаше шатри на бул. „Сливница“ (от сградата на хотел „Черно море“ по посока Колонадата на входа на Морската градина).

През март Експертният съвет по устройство на територията (ЕСУТ) взе решение всички фестивали, които от години се провеждат на булеварда и в парка да бъдат изместени. Причината е, че през летния туристически сезон булевард Сливница става претоварен и пожарни и линейки не могат да стигнат до него.

През март от ЕСУТ предложили на организаторите на всички фестивали, други места. Едното е площад „Независимост“, другото по протежение на бул. „Княз Борис“ (от хотел „Черно море“ по посока храм „Св. Николай“, градинката до сградата на Общината, ул. „Михаил Колони“). Само от Алея на книгата не са получили отговор. Към днешна дата в градинката до Общината има изложение.

Ние не сме против Алеята на книгата, дори напротив – през всичките години те са ползвали мястото за изложението абсолютно безвъзмездно, обясни Тодор Балабанов, председател на Общинския съвет. Антония Йовчева – директор Дирекция „Култура и духовно развитие“ в Общината, допълни, че за периода 2010-2020 година Алеята на книгата е била подпомогната с над 55 000 левове общо. Пари са давани и за пътни, за командировъчни на автори, които са представяли книги на нея.

От пресконференцията стана още ясно, че към момента Община Варна не е получила някакво официално становище от организаторите на фестивала на книгата, касаещо дали Алея тази година ще има или не. Само от медиите научаваме за тяхното мнение, стана ясно още от пресконференцията днес във Варна. Тодор Балабанов допълни, че по данни на организаторите на Алеята, които са правили тяхно социологическо проучване, то заведенията в по бул. „Сливница“ не са против феста, дори споделят, че оборотите им са по-високи по време на провеждането му.