Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Иван Портних: Да отворим Варна към морето – кауза по която работя от години!

Отваряме Варна към морето! – съобщи кметът на Варна,Иван Портних и допълни:
Това е кауза, по която работя от години, важно е тя да продължи!
🔹 Във Варна всички улици водят към морето, затова направихме основни ремонт на бул. „Цар Освободител“, част от бул. „Приморски“, улиците в Гръцката махала – „Осми ноември“, „Цар Симеон“, ул. „Колони“, пл. „Екзарх Йосиф“ (Шишковата градинка), бул. „Княз Борис I“, бул. „Сливница“, „Сан Стефано“ и ул. „Преслав“.
🔹 Продължаваме работа и в момента по рехабилитация на много улици.
🔹 Предстои да облагородяване на зоната около жп гарата, включително изграждане на нова общинска автогара.
🔹 Варна има две нови рибарски пристанища:
🔸 В „Карантината“ вече са възстановени проектните дълбочини, в които могат да влизат и акостират плавателни съдове с газене до 1.5 метра. Подадени са документи за удостоверение за експлоатационна годност, очакваме финална проверка от ИА „Морска администрация“.
🔸 За рибарското пристанище „Варна“ е приключена обществената поръчка за укрепване, предстои подписване на договор с избрания изпълнител и начало на дейностите.
🔹 За Аспаруховия парк, който е втората Морска градина на Варна, е готов паркоустройственият план. Районът вдъхнови варненци, които създадоха нови културни събития, които се провеждат там – Международният фестивал Q-Jazz Festival Varna, Фестивалът за късометражно кино „Карантината“, „Най-дългата вечеря“, „Фестивал на хвърчилата“, Рок фестивалът и други.
🔹 Морската градина бе включена в европейски проект. Ремонтирахме част от алеите, възстановихме кътовете за отдих и розариума, създадохме детски и спортни площадки.
🔹 Предстои изграждане на подземен паркинг с 600 места край Двореца на културата и спорта, който ще гарантира за удобен достъп в парка! Вярвам, че мерките за ограничаване на колите в Морската градина съвсем скоро ще бъдат отново актуални, тъй като Върховният съд вече се произнесе в полза на Община Варна по част от жалбите, оспорващи забраната за коли!
🔹 Контактната зона на Варна с морето – „Капитан Георги Георгиев“, трябва да бъде увеличена от Рибарския плаж до Евксиноград чрез отвоюване на пространство от морето!
🔹 Подобен проект с европейски средства вече е изпълнен успешно в Констанца, Румъния, и са много добри резултати при решаването на брегоукрепителни проблеми. Т
🔹 Това е начин за овладяване на ерозията на брега не само до Евксиноград, но и в Аспарухово – до Галата!
🔹 Отвоюването на нови крайбрежни площи, включително за увеличаване на плажните ивици, облагородяване на зоните, създаване на пространства за спорт, отдих и култура
🔹 Всичко това ще открие морското лице на Варна и ще даде нови перспективи за развитието на града!

barometar.net