Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Иван Портних: Разменихме много идеи с посланик Бергел – надявам се, че ще дадат конкретни резултати

Кметът на Варна Иван Портних се срещна с посланика на Република Словения в Република България Н. Пр. Наташа Бергел. По време на разговорите бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в областите на транспортната свързаност, туризма, образованието. Кметът запозна своите гости с платформите „Варна – град на знанието“ и  „Варна – туристическа дестинация за 4 сезона“, с проектите за индустриална зона и развитие на пристанище Варна – Изток. Специално внимание бе отделено на необходимостта от изграждане на АМ „Хемус“ и АМ „Черно море“, както и на богатите програми на Летище Варна. 


„Разменихме много идеи с посланик Бергел, които, надявам се, ще дадат конкретни резултати. Столицата на Словения – Любляна е носител на титлата Европейска зелена столица, затова вярвам, че ще имаме възможност да проучим добрия опит и в тази посока“,заяви кметът Иван Портних. 


„Дискусиите, които проведохме, бяха изключително ползотворни, особено в сферите на висшето образование и туризма. Едно от предизвикателствата, по които и двете страни отчетохме, че трябва да работим, е по-добрата свързаност между двете държави“, заяви Н. Пр. Наташа Бергел. Тя допълни, че това може да стане като се търсят варианти за отваряне на въздушни връзки между Варна и Любляна или Варна – Марибор. Наташа Бергел подчерта, че в качеството си на посланик ще се опита да  организира работна среща между представители на Варна и Любляна, по време на които експерти от словенския град могат да споделят опит, свързан с титлата „Европейска зелена столица“.