Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Бизнесът и политиците във Варна очакват Бойко Борисов да подреди Пасианса

Бизнесът и политиците във Варна очакват какъв пасианс ще подреди Бойко Борисов за морската столица. 

Почти всички основни играчи залагат, че лидерът на ГЕРБ отново ще номинира Иван Портних за кандидат-кмет на партията.

Кандидат-кмет на ПП-ДБ ще е Благомир Коцев, бивш областен управител. 

Преди официалните номинации доминира теорията, че ГЕРБ и ПП-ДБ ще направят коалиция и във Варна и ще разпределят властта.

Според теорията на договорката кметът на Варна ще от ГЕРБ, както и кметовете в петте района и председателя на Общинския съвет.

ГЕРБ и ПП-ДБ формират мнозинство в Общинския съвет с подкрепата на партньори. 

Благомир Коцев ще стане първи заместник-кмет, ПП-ДБ ще имат първи заместник-кметове в районите, директорски позиции в голяма община, позиции в бордовете на дружествата по схемата „50 на 50“.

Лансира се и теорията на битката – ПП-ДБ правят мощна предизборна кампания, за да спечелят кметската позиция в голяма община и в два от районите – „Одесос“ и „Приморски“.

Как обаче ПП-ДБ ще формира мнозинство в Общинския съвет, ако скочи на ГЕРБ?

Бойко Борисов има опция за мнозинство в Съвета и без ПП-ДБ. Според изборджии ГЕРБ ще има 14 общински съветници. Партньорската листа на Светлан Златев 6, СДС 2, „Левицата“ с водач на листата Иван Иванов 2, Генади Атанасов 2, ДПС 2, Веселин Марешки 2, но той може да направи предизборна коалиция със СДС или с друга партньорска листа, Ангел Дерменджиев 2.

Аритметиката по тази схема излиза, но в нея има противопоставяния и някои от играчите може да поставят условие, че ще участват в мнозинството, ако техните опоненти не са в него. 

След вота вероятно ще се пренаредят групи и ще има битка за заместник-председателски позиции.

Вероятно затова Бойко Борисов работи по варианта коалиция с ПП-ДБ и подкрепа от партньорски листи.

ПП-ДБ обаче настоява за кметските позиции в „Одесос“ и „Приморски“ и председателската позиция в Общинския съвет.  

Бойко Борисов прави срещи със знакови политически, бизнес и изборджийски фактори, показвайки ресурс на лидерите на ПП-ДБ, че ще спечели вота, ако изберат да водят битка с ГЕРБ във Варна.

Някои от лидерите на големия бизнес в морската столица дават знак, че предпочитат варианта за договорка, други са както срещу ГЕРБ и статуквото, така и срещу ПП-ДБ.

Единна бизнес опозиция срещу ГЕРБ не се формира и това дава възможност на Бойко Борисов да маневрира и да подрежда голяма коалиция с Даниел Лорер.

Лансира се и трета теория – външни фактори влизат в играта и американците намекват на Борисов, че е по-добре заради войната в Украйна да отстъпи Варна на ПП-ДБ.

Тази теория е по схемата „Очаквайте неочакваното“. Борисов обаче има не по-малко добри позиции в Посолството от лидерите на ПП-ДБ, а и заема твърда проукраинска и антируска позиция. 

Партньорите му в бизнеса, които са фактори за вота, също са добре представени в амбасадата на САЩ, но много по-важно е, че имат стратегия за реализиране на интересите си в следващия мандат, изградили са изборджийски машини, подредили са партньорски листи, които ще наливат вот за кандидата на ГЕРБ.  

Всъщност пасиансът във Варна не се подрежда само от Бойко Борисов, но и от бизнес факторите, както партньорите на ГЕРБ, така и от опонентите. 

Схемата „Очаквайте неочакваното“ може да се реализира, само ако се вдигне мощна вълна от протестен вот и се формира общ фронт срещу ГЕРБ, но как „Възраждане“ и БСП ще направят „партия“ с ПП-ДБ, както и ако някой голям бизнес играч налее милиони, което засега не се забелязва, за да събори Статуквото и да пренареди корпоративно-политическия модел.

Освен това ГЕРБ вече е в предкампания по изпитана и досега печеливша схема с бизнес, с който работи – ремонтират се не само булеварди, но и уличките в междублоковите пространства, при това настилката се сменя изцяло – класическо усвояване на ресурс срещу корпоративен вот. ГЕРБ разполага и с административен вот чрез голяма община и петте районни кметства.

Затова ГЕРБ лидира, но как Бойко Борисов ще подреди пасианса ще зависи от паритетите, които иска да изгради във Варна, или от паритетите, които ще иска да построи чрез вота в морската столица, за да не се дестабилизира правителството. 

Борисов е ключов фактор за подреждането на Пасианса, но във Варна има мощни фактори, които се интересуват повече от запазване на доминиращите си позиции в корпоративно-политическата схема в морската солица, отколкото от играта за паритетите в правителството.

Бойко Борисов е многоопитен корпоративно-политически играч и вероятно ще остави корпоративните фактори във Варна да подредят схемата чрез изборджийските си машини и влиянието си в партиите, ще обяви кметската номинация и ще заяви – „Варненци решават изборите!“. 

bgsniper.com