Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Община Варна възражда арт пространството „ВУЛКАН“

Община Варна започва изпълнение на проект за реконструкция и основен ремонт на прилежащата сграда към Художествения музей „Георги Велчев“ към ГХГ „Борис Георгиев“. Целта е да създадем споделени ателиета за творци от Варна, страната и чужбина по модела на някогашната фабрика „Вулкан“, в която в края на миналия век в художествените ателиета са работили графици, живописци, скулптори. Именно от ВУЛКАН се развиват някои от най-ярките имена като Стоимен Стоилов, Георги Лечев, Ванко Урумов, Милко Божков, Петьо Маринов, Венцеслав Антонов, Мария Зафиркова, Димитър Трайчев и много други. Тези творци полагат основите на съвременното изкуство в България, затова сме мотивирани да работим за възраждането на традицията по модела „ВУЛКАН“, интегрирайки я с новите културни стратегии на Община Варна. Това заяви кметът Иван Портних, който представи визуализации на бъдещите творчески ателиета в музея „Георги Велчев“. На срещата присъстваха Ралица Герасимова – зам.-кмет на Община Варна, Доротея Павлова – директор на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, и професор Владимир Иванов – представител на артистичната общност „ВУЛКАН“. Кметът заяви, че вече има изработен инвестиционен проект, издадена е виза за проектиране, направен е доклад за енергийна ефективност и технически паспорт, има становище от Министерството на културата и разрешение за строеж.

Към новите споделени ателиета ще добавим и лабораторния за дигитално изкуство, даваща възможност за работа с изкуствен интелект, 3D моделиране и анимация, творческо програмиране и др. Така ще привлечем един друг тип изкуство, свързано с новите технологии и младите хора, допълни Иван Портних. Извървян е един дълъг път, за да може сградата да бъде изцяло ремонтирана, за което поздравявам всички, които са работили по идеята, каза кметът. Той допълни, че след реализацията на проекта Варна ще стане първата община в България, която развива и поддържа собствена творческа база.

Зам.-кметът по култура Ралица Герасимова сподели, че новите ателиета ще позволят обмен на различни институции. Новите културни политики на Община Варна насърчават преплитането на културата и иновациите, използването на високи технологии във връзка с развитието на Варна като иновационен град. Убедени сме, че пътят към новото винаги трябва да е устойчиво стъпил в успешните практики на миналото. Такъв е примерът с артистичната общност, формирана в споделените ателиета ВУЛКАН в края на миналия век, който ние ще развием, заяви тя. Ралица Герасимова допълни, че вече се водят предварителни преговори с международните културни институти в България за създаване на програми за двустранен обмен в новите ателиета, за обогатяване на културния календар с международни участия, както и за нови възможност на варненските артисти да участват с резиденции и изложби в чужбина.

Директорът на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ Доротея Павлова припомни историята на музей „Георги Велчев“. Имотът е дарен през 1959 година от наследниците на големия български маринист Георги Велчев за вечни времена на Варна, като ангажиментът е да се създаде къща-изложба с неговото име. Музеят започва да функционира през 1961 , а през 1996 година със съдействието на Румен Серафимов от ГХГ е реновиран и картините са реставрирани, прерамкирани и поставени в пет експозиционни салона.

През 2017 година Община Варна осигурява финансиране за възстановяване на една от прилежащите сгради в двора на къщата и в момента тя функционира като експозиционна зала – ателие „Георги Велчев“, където се експонират изложби. Останалите прилежащи сгради в имота са неизползваеми, затова през 2018 г. Община Варна възлага проект за създаване на арт център.

Професор Владимир Иванов разказа историята на художниците, помещаващи се в ателиетата на „ВУЛКАН“, който в различни периоди са достигали до 60 души. По думите му, това е бил център на художествената дейност, уникален за България. Той подкрепи идеята за създаване на новото културно пространство и възраждане на традициите на „ВУЛКАН“. Варненският артистичен клуб „Вар(т)на“ ще отбележи 25-годишнината си с изложба на 8 декември тази година, съобщи още проф. Владимир Иванов. Клубът е създаден от автори, творили и в емблематичната фабрика.

barometar.net