Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Социолози : Борисов търси победа и Хекимян може да я донесе

Въпреки изненадата сред политици и негативният отзвук сред журналисти, кандидатурата на ГЕРБ за кмет на София всъщност е най-доброто решение, което партията можеше да вземе. Последната констатация е резюмето от анализи на социолози, с които „Дневник“ разговаря по повод издигането на доскорошния директор на „Новини, актуални предавания и спорт“ в Би Ти Ви Антон Хекимян за кмет на столицата.

Добромир Живков, „Маркет Линкс“: ГЕРБ постигна програма максимум

„ГЕРБ правят добър ход, от гледна точка на кандидат, който е разпознаваем. Това е най-логичното решение предвид малкото време до изборите“, каза пред „Дневник“ Добромир Живков от „Маркет Линкс“.

През април 2017 г. агенцията прави проучване, според което Антон Хекимян е най-популярното лице на Би Ти Ви с 56.6% доверие. Пред „Дневник“ заяви, че след промяната на позицията на Хекимян подобен рейтинг не е мерен.

„Изборът на Хекимян изглежда напълно политически обоснован. За мен изводът е, че ГЕРБ, както в известна степен даваха сигнали, че се отказват от битката в столицата, то идеята е противоположната, което може би говори за липсата на договореност между ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ за разпределение на определени кметски места. ГЕРБ намери този кандидат с идеята да се бори с Васил Терзиев“, каза Живков.

Той смята, че на Хекимян може да бъде приписана персонално евентуална загуба.

„Успяха да постигнат програма максимум с кандидатурата му, въпреки негативите и въпросите, които се повдигат от факта, че допреди дни изпълняващ най-високата длъжност в национална телевизия става кандидат на най-голямата политическа сила. Това само по себе си не е безпроблемно“, каза Живков.

Отчита, че публичният образ на Хекимян донякъде е огледален на Терзиев – със сходна възраст и позитивен имидж около себе си, но има и разлики.

„Хекимян не е от София, но може да бъде пример за тези, които не са от града. Идва тук, успява да се реализира, да измине цялата стълбица. Терзиев е глобален, либерален, продукт донякъде на американската образователна система, създал своя ай ти компания, каквито масово се създават в САЩ, близък до западния модел успял човек. От друга страна Хекимян е изцяло продукт на българската културна среда. Има и заигравка с патриотичните течения, с което се потвърждава очакване ГЕРБ да търси кандидат, който може да бъде припознат на втори тур“, каза Живков.

Той не се съмнява, че евентуален балотаж ще е между двамата.

„Съотношението на силите в София не се е променило особено от парламентарните избори. Преобладаващо софиянци са настроени негативно към ГЕРБ и това е важно предимство за кандидатурата на Терзиев, но въпросът е той да е в хармония с тези негативни настроения. Той е по-умерен, което отваря електорален потенциал, и не го ограничава само до „Продължаваме промяната – Демократична България“, но не знам дали не действа демобилизиращо на ядрото, на което той разчита. Нямам съмнение, че Хекимян ще консолидира и мобилизира електората на ГЕРБ, може да разтвори ветрилото и да спечели допълнителни гласове за състава на Общинския съвет на първи тур, което е програма минимум на ГЕРБ – да не допусне мнозинство на „Обединени за София“.

Според него влизането в надпреварата на Хекимян ще оживи кампанията, която неофициално вече започна.

„Той е подготвен, докато Терзиев не стои достатъчно убедително пред медиите. Не си представям обаче експертен дебат точно между тези кандидати, Борис Бонев би могъл да изиграе такава роля. Между двамата дебатът би бил политически, или до едно по-дълбоко ценностно ниво, при което да преценим двамата кандидати“, казва Живков.

Първан Симеонов, „Галъп“. Оригинален Борисовски ход

Според Първан Симеонов от „Галъп“ издигането на Хекимян е ход донякъде „от немай-къде“, но е типичен за Бойко Борисов. Той припомни как лидерът на ГЕРБ за кратко е успявал да внедри в политиката и да придаде статут на „звезда“ например на Лиляна Павлова, но настоящата кадрова ситуация е по-различна.

„Борисов нямаше много опции, бавенето не беше някаква стратегия, просто търсеше вариант, защото кандидатите осъзнават, че не са в най-добрата стартова позиция. В най-добрата стартова позиция, въпреки всички проблеми с кандидатурата си, е Васил Терзиев“, каза Симеонов, като се позова на сондажи на агенцията, правени преди обявяването на кандидатурата Хекимян.

Според социолога с нея Борисов играе на сигурно, тъй като съзнава реалната възможност да загуби властта в града.

„Той издига кандидат, който да смени разказа, да заприлича повече на медиен, на шоу разказ, да не си говорим за състоянието на София. Ако той загуби, ще е загуба на един граждански кандидат, а ако вземе, че спечели, ще е подарък. Търсил е кандидат, който да омекоти загубата, да смени проекцията. Да не бъде политическо състезание, а нещо друго“, посочи Симеонов.

По думите му, Борисов е наясно, че домакин в този „мач“ е „Продължаваме промяната – Демократична България“, която спечели във всички избирателни райони на парламентарния вот. В добавка в столичната организация на ГЕРБ има лагери, а партията през годините не е успяла да освежи образа на столичното управление.

„Доказано е, че Борисов не бива да бъде подценяван. Остава да разберем колко талантлив е Хекимян. Може да се окаже, че масовото мнение не осъзнава проблема с прехода от телевизията към ГЕРБ. То може да е, че той е бил журналист и това го прави подготвен, дори може би по-подготвен от Васил Терзиев, който звучи абстракно мечтателно, като един бъдещ Кирил Петков, но това вече е играно. Може да се окаже, че Хекимян ще даде реална битка, той със сигурност е доста осведомен, има дар слово и подготовка. Очевидното преимущество пред Георги Георгиев е разпознаваемостта. Няма да му се налага да върти две обиколки, за да стигне другите“, каза Симеонов.

Според него тезите, че Борисов ще „подари“ София на „Продължаваме промяната – Демократична България“ са градски легенди.

„Това не е сделка, как Борисов ще даде нещо, което не е негово. Дотук той успя лутането без кандидат да бъде представено като пиарски трик, а изваждането на такъв тип кандидат да бъде представено като сделка. Просто такъв е намерил“, каза Симеонов.

По повод факта, че Хекимян не е столичанин добави, че София е съставена предимно от такива като него.

„Ако се стигне до балотаж, целта на Борисов е търсене на по-широка подкрепа. За него има интересен момент. „Сглобката“ действа като замразител. На балотажа няма кого да припознаеш като анти другия. Затова очаквам и в страната, където има балотажи, да завършат както са започнали. Няма анти ГЕРБ фронт. Това е един от успехите на Борисов в тази сглобка“, обобщи Симеонов.