Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

ГЕРБ: Портних води за първия тур. ПП-ДБ: Ние ще водим на първия тур

Според изборджии на ГЕРБ Иван Портних води на първия тур, а кандидат-кметът на ПП-ДБ Благомир Коцев за Варна Благомир Коцев и Коста Стоянов на „Възраждане“ са в битка кой ще е втори като според тях преднина има кандидатът на „Възраждане“.

ГЕРБ води на ПП-ДБ в национален мащаб с 6-7% и това работи за Портних, партията разполага с твърдо ядро в морската столица за разлика от ПП, чиито изборджии разчитат на протестен вот. ГЕРБ разполага с административен вот и „клиентелна“ мрежа.

Преднината на Портних обаче може да не се окаже 6-7% като в националния мащаб, тъй като досегашния кмет на район „Младост“ Христо Христов се кандидатира за нов кметски мандат от „Алтернативата на гражданите“, защото не беше номиниран от Бойко Борисов, въпреки че имаше най-много номинации в структурите на партията в района. Христов вероятно ще отнеме гербаджийски вот, коментират изборджии.

Благомир Коцев също може да инкасира електорални загуби заради демотивирането на избиратели от твърдото ядро на ДБ, симпатизиращи на Стела Николова, която беше кандидат за кметската номинация на коалицията. Тя изнесе битката срещу знаков бизнес кръг, подкрепящ Портних, и явно е разочарована, защото засега не участва в кампанията на кандидат-кмета на ПП-ДБ.

Ако Васко Василев и Любо Роев, знакови фигури в ДСБ и опитни изборджии, които работят за кампанията на кандидатите за районни кметове на ПП-ДБ в районите „Приморски“ и „Одесос“, не се включат на макс в предизборната кампания на Благомир Коцев, той трудно ще спечели първия тур. 

Иван Портних и Благомир Коцев разполагат с електорални бонуси извън ГЕРБ и ПП-ДБ. Портних ще получи бонус вот от кандидатските листи за общински съветници, свързвани с бизнесмените Светлан Златев, Ангел Дерменджиев и Веселин Марешки, както и от партньорските партии СДС, ДПС и „Левицата“. Коцев може да получи бонус вот от „Алтернативата на гражданите“ и „Български възход“, както и червен вот заради връзките на Рубин Коцев в БСП.

Кандидат-кметът на „Възраждане“ Коста Стоянов също се включва в битката за балотажа. Според изборджии щабът на Портних може да прибави вот на Стоянов от бизнес листите, за да бъде той съперникът на кандидата на ГЕРБ на балотажа.

„Възраждане“ разполага с русофилски и ляв вот, на миналите кметски избори Костадин Костадинов получи 27 000 гласа на балотажа, но на първия тур имаше 14 000. Ако Коста Стоянов мобилизира партийна подкрепа за 23-25 000 гласа на първия тур, тъй като „Възраждане“ повиши значително резултата си от 2019г. на парламентарните избори през април 2023г., щабът на ГЕРБ ще прибави вот на първия тур за него, за да бъде той съперник на Портних на балотажа, коментираха изборджии. 

Разположението на силите заформя гореща битка още на първия тур. Щабът на Портних мобилизира на макс партийните структури и координира кампанията с партньорските партии СДС, ДПС и „Левицата“, както и с щабовете на Светлан Златев, Ангел Дерменджиев и Веселин Марешки. 

Щабът „Лорер“ готви лидерски десант през уикенда на Кирил Петков, Асен Василев и Атанас Атанасов, който вероятно ще се опита да мотивира Стела Николова да се включи в пика на кампанията в подкрепа на Благомир Коцев. 

„Възраждане“ ще разчита да получи повече протестен вот от ПП-ДБ, както и да привлече вот от БСП, за да бъде Коста Стоянов на балотаж срещу Иван Портних.

bgsniper.com