Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 15.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Благомир Коцев се замогнал като областен управител и се издължил на Дойче банк

През 2013 г. през фирмите си “Овърсийс камърс кампъни” и “Овърсийс-шипинг” ЕООД, Благомир Коцев тегли голям кредит от Дойче банк.

Заради неплащане на вноските по кредита, германската банка налага запори върху активите и дяловете във фирмите. Запорът продължава цели 8 г., докато в началото на 2022 г. Коцев не става областен управител на Варна, назначен от Правителството на ПП. Тогава той излиза от фирмите си, които оставя във владение на своите роднини, пише „Бивол”.

През месец юни дългогодишните запори към Дойче банк внезапно са вдигнати, което означава, че бизнесът на Коцев е отбелязал внезапен подем, след като започва държавна работа. От депозираните документи в Търговския регистър става ясно, че двата запора на името на Благомир и на Рубин Коцеви са били на обща стойност около 830 000 лв. Запорирани са били и дяловете на Благомир в още две фирми по същия кредит – в ”Овърсийс-шипинг” и в “Консултантска къща Кредит сервис”. За кредита се спряга сумата от 500 000$, която съвпада с откупа, изплатен за отвлечения Рубин Коцев.

По какъв начин сумата е осигурена точно по времето на управлението на Благомир Коцев като губернатор на Промяната, остава да бъде изследвано допълнително и подробно от съответните институции. Интересно е да се отбележи, че към датата на вдигането на запора от страна на Дойче банк, според документа, издаден от Частния съдебен изпълнител, Благомир Коцев все още е притежавал 96% от акциите на “Овърсийс Камърс”, както и акциите на другите 2 дружества, въпреки че вече е бил с 4 месечен стаж като държавен служител – областен управител, отбелязва „Бивол”.

Според имуществената декларация, подадена от Коцев пред КПКОНПИ, към датата на назначаването си като областен управител той е бил собственик на три фирми: “Овърсийс камърс Кампъни Лимитед” ООД, “Овърсийс шипинг” ЕООД и “Консултантска къща Кредит сървисис” ООД. Няма леки коли на негово име и е декларирал само един мотор “Ямаха”.

Като парични данни е вписал два заема на обща стойност 355 000 лв. към друга семейна фирма “Овърсийс – Хоризонт” АД. Декларацията е подадена в края на март тази година, но в частта за задължения над 10 000 лв. бившият областен управител е вписал, че дължи на Дойче банк Нидерландия $250 000. Това дава ясна представа за целия размер на сумата, а именно половин милион щатски долара, изтеглени от Дойче банк, но сигурно необслужвани в срок, за да бъде образувано изпълнително дело с налагане на запор на фирмена собственост.

От регистрите се разбира, че през годините и до днес основните бизнес компании на Благомир Коцев и семейството са били притежавани от тях офшорни фирми. Голям брой от офшорките са регистрирани в Малта, но има и такива в Панама, на Маршаловите острови и BVI, пише „Бивол”.

Как Благомир Коцев завлече Дойче банк: https://www.maritime.bg/30611/