Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Борисов: „Най-добрият начин да си върнем Варна е като я загубим.“?!

„Най-добрият начин да си върнем София е като я загубим“, заяви след първия тур на кметския вот в столицата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той обаче не каза в Пловдив, коментирайки загубата на ГЕРБ във Варна – „Най-добрият начин да си върнем Варна е като я загубим.“. Защо?

Дали не защото морската столица никога не е била на ГЕРБ, независимо че 10 години партията имаше кмет и прокметско мнозинство в Общинския съвет?

Варна не беше и на БСП, когато Кирил Йорданов беше кмет. Всъщност той дори не беше кандидат-кмет на БСП.

Варна си е на варненци, разбира се, но беше и на СДС, когато Христо Кирчев беше два мандата кмет на морската столица.

Варна не беше и на групировките – нито на СИК, нито на ВИС-2, нито дори на „Мултигруп“, чийто бос Илия Павлов имаше влияние сред политическия и бизнес елит.

Когато преди „царсия вот“ през лятото на 2001г. написахме в „Наблюдател“ – „Добре дошли в града на икономическата група“, това, естествено, беше метафора, която обаче отразяваше влиянието на този бизнес кръг, което се потвърди и на кметския вот, загубен от ГЕРБ.

Не знаем дали Даниел Лорер е заявил, че кандидат-кмет на ПП-ДБ за Варна ще бъде Благомир Коцев на обяд на 24 май 2022г. в „Хоризонт“, на който са присъствали съпругата му Виолета Лорер и Тони Парфюма, какъвто въпрос зададоха депутати от ГЕРБ преди балотажа, но през лятото на 2022г. в бизнес среди вече се коментираше, че той ще е кандидат-кметът на коалицията.

Това означаваше, че Лорер, който, след спечелването от ПП на парламентарните избори през ноември 2021г. като водач на кандидат-депутатската листа даде заявка, че ще „бори бизнес групировките“, вече се е договорил с лидери в големия бизнес на Варна за подкрепа на Коцев.

(Колко е „преборил бизнес групировките“ Даниел Лорер коментира Бойко Борисов в Пловдив след балотажа.)

Иван Портних, кандидат-кмет на ГЕРБ, заяви преди втория тур, че противопоставянето на „Сглобката под егида“ срещу спирането на движението на автомобили по крайбрежната алея от Благомир Коцев като областен управител е било „игра, за да се представи като герой“ и да се промотира като кандидат-кмет.

Ако Портних е знаел, че е „игра“, не може Борисов да не е бил наясно, че е „игра“. „Бойко се надяваше, че неговите хора няма да го изпържат, но те го изпържиха“, заяви варненски политик след втория тур.

Защо тогава изпрати приятеля си Румен Николов-Пашата, един от шефовете на СИК и бивш бизнес партньор на лидера на ГЕРБ, за да се опита да „пренареди Схемата“ преди балотажа.

Дори Пашата, който от десетки години поддържа колегиални партньорски отношения с лидери в големия бизнес във Варна, не успя да „пренареди Схемата“.

Не че няма влияние в групата на бизнесмен, който подкрепя Стела Николова от ДБ в нейните предизборни кампании за парламентарни избори.

Нямаше как Пашата да пренареди схема срещу ГЕРБ във Варна, редена от лятото на 2022г. от лидери в големия бизнес, които вече не искат да работят с Портних.

ГЕРБ загуби кметския вот във Варна не от ПП-ДБ, а от коалиция на лидери в големия бизнес (които осигуриха вота на „Възраждане“, „Копейката се продаде не за копейки“ си беше класическа „деза“, и БСП за кандидата на ПП-ДБ на балотажа), дори „партия“, с Даниел Лорер срещу… Бойко Борисов, който номинира за кандидат-кмет на партията отново Иван Портних, и конкурентен бизнес кръг, подкрепящ досегашния кмет на града.

Според изборджии повече от 30 000 гласа от получените от Благомир Коцев 45 000 на балотажа са от бизнес коалицията, „Възраждане“ и БСП.

Кметския вот във Варна беше спечелен не от ПП-ДБ, а от лидерите в големия бизнес, които на практика взеха властта в морската столица.

„Най-добрият начин да си върнем Варна е като я загубим.“ може да се потвърди, ако Бойко Борисов отново стане „партия“ с лидерите в големия бизнес.

Тамадите на Бизнеса обаче едва ли ще изпуснат властта, освен ако не влязат в конфликт помежду си при „осребряването“ и не провокират отново идеологически вот.

Ако „Рубин Коцев&Даниел Лорер“ управляват града успешно в „партия“ с Бизнеса, ГЕРБ едва ли ще си върне Варна, която всъщност никога не е била на партията.

bgsniper.com