Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

ББ не връща Ресто, но „швейцарска коалиция“ Маджо&“джинсите“ готви Реванш във Варна

Бойко Борисов не връща Ресто на ПП за загубата на ГЕРБ в София и Варна, но „швейцарската коалиция“ Маджо&“джинсите“ готви Реванш с ротацията или след предсрочен парламентарен вот, който може да бъде предизвикан от ГЕРБ при ротацията в правителството заради несъгласието на ПП за смяна на министри.

Младен Михалев-Маджо, един от бившите босове на групировката СИК, а сега заедно с Румен Николов-Пашата неформален лидер на икономическата група СИК II, подкрепяше ГЕРБ и Иван Портних, кандидат-кмет на партията за Варна в предизборната кампания.

Пашата дори пристигна във Варна преди балотажа, за да сплоти на макс изборджийските мрежи на ГЕРБ&Партньори, но Портних загуби на втория тур от кандидат-кмета на ПП-ДБ Благомир Коцев след прегрупиране на пробизнес формации и „Възраждане“, БСП, „Български възход“ и „Партията на Зелените“.

Маджо обаче продължава да подкрепя ГЕРБ и е „в джаза“ заедно с бизнес кръг, определен от Благомир Коцев като „джинсите“ в интервю за bTV в предизборната кампания и това явно беше опит за неглижиране.

Благомир Коцев обаче едва ли има основание да подценява ресурса на Маджо и този бизнес кръг, защото само заради настояването на Портних да води на първия тур с вот на макс кандидат-кметът на „Възраждане“ Коста Стоянов не отиде на балотаж, което щеше да означава победа на ГЕРБ&Партньори на втория тур.

„Швейцарската коалиция“, както я наричат знакови варненски политици, Маджо&“джинсите“ готви Реванш в два сценария.

Ако ротацията в правителството е успешна, ще притисне ПП-ДБ във Варна чрез влиянието на Бойко Борисов, който е приятел на Младен Михалев-Маджо, и Делян Пеевски в кабинета „Габриел“.

Ако при ротацията възникне напрежение заради отказ на ПП за смяна на министри, може да бъде провокиран предсрочен парлментарен вот, който ще бъде спечелен с голяма разлика от ГЕРБ и ДПС.

Делян Пеевски ще е съпорт на „швейцарската коалиция“ с атаката срещу ПП, че „пепейците“ са направили коалиция „Путин“ с „Възраждане“ и БСП.

Атаката срещу „путинистите“ в ПП на Делян Пеевски ще е изключително мощна, защото той от „неформален премиер“ сега след предсрочен парламентарен вот може да стане министър-председател.

Заради войната в Украйна и очакваната ескалация през пролетта по-вероятен е сценарият с успешна ротация, като ПП отстъпят за смяна на министри след натиск от американското посолство, чийто жокер е Пеевски.

Това означава, че Делян Пеевски ще има още по-силно влияние след ротацията заедно с партньора си в тандема „Борисов&Пеевски“ Бойко Борисов.

Другото вече ще е техника – Маджо, Пашата и бизнес кръгът „джинсите“ ще се възползват от влиянието в кабинета на Борисов и ще организират каскада от атаки за Реванш срещу ПП&Партньори във Варна, а Пеевски ще е съпорт. (Връзката на Маджо с Пеевски е чрез Христофорос Аманатидис-Таки и неговия „лейтенант“ Радо Слънцето.)

Бойко Борисов вероятно ще се фокусира за пренареждане на властта и управлението в София, но едва ли ще пропусне да се включи в атаките на Маджо&“джинсите“ срещу ПП&Партньори във Варна.

Така че кметът на морската столица Благомир Коцев, както и тендемът Даниел Лорер&Рубин Коцев едва ли трябва да подценяват ресурса за Реванш на корпоративно-партийната групировка на Пеевски, Борисов и „швейцарската коалиция“ Маджо&“джинсите“.

bgsniper.com