Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 09.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Иван Портних: Оставили сме готови инфраструктурни проекти, с избрани изпълнители и осигурено финансиране за десетки милиони

Бившият кмет на Варна, Иван Портних коментира в социалните мрежи идеята на министър Асен Василев да продаде 700 000 дка. земя от държавния поземлен фонд и ситуацията с инфраструктурните проекти на община Варна:

„Скандал – Асен Василев продава 1/5 от държавните обработваеми земи, за да закърпи бюджета си за 2024!
В същото време Благомир Коцев, след среща с Асен Василев, казва: Ще има пари за Варна! Възможна е финансова инжекция за милиони за варненци!
За какво и колко точно пари не е ясно, но дано да не са били обещани от приходите от продажба на земя
Повече за скандала:
Финансовият министър Асен Василев е решил да продаде 700 000 дка от държавния поземлен фонд срещу 340 млн. лева – сума, която е заложена в приходната част на бюджета, видя Епицентър. бг.
Като продажбата няма да е срещу реални пари, а срещу ПКБ (поименни компенсационни бонове) .
Скандалът има две страни!
Първо, 700 000 дка е 1/5 от целия останал държавен поземлен фонд от обработваеми плодородни български земи!
Второ, към този момент годишният наем/аренда, който държавата получава от земите, предложени от Асен Василев за продажба, е 90 млн лева!
90 млн лева реални пари всяка година срещу заложената в бюджета продажба дори не на стойност 340 млн лв, а далеч по-малко, защото повече от половината от тази сума ще се плаща с ПКБ (поименни компенсационни бонове) – хартийки, които някой финансов тарикат е купил на 10-12 стотинки за 1000 лв номинал.
Това е национално предателство – да се продава плодородна земя срещу хартийки!
Най-вероятно това няма да мине през парламента. Което поставя под въпрос възможностите за инжекции.
В момента община Варна е получила писмо за кандидатстване за финансиране от държавния бюджет за 2024-а с проекти само за около 15 млн лева, което е доста малко, защото това е почти само стойността на проекта за ремонт на пътя към Галата в Аспарухово, който многократно сме подавали към министерството на финансите.
В момента се работи по инфраструктурни проекти за десетки милиони. Оставили сме и готови инфраструктурни проекти, с избрани изпълнители и с осигурено финансиране за още десетки милиони.
подробна информация за тези инфраструктурни проекти ще ви представя в близките дни
Не знам защо не се коментира приоритетно финансиране от държавата от бюджет 2024 на проектите за образователна инфраструктура – за новата сграда на библиотеката, новата сграда на Математическата гимназия и т.н.“

barometar.net