Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Метаморфозата на Делян Пеевски

Преди 10 години написах, че Делян Пеевски е мамино детенце, постигнало всичко благодарение на майка си Ирена Кръстева. На 19 г., още студент той беше назначен в борда на Пристанище Варна, после разви бизнес, който му донесе милиони. Създаде мрежа от контакти в съдебната ни система и де факто управлява прокуратурата.

Днес, 10 години по-късно образът на Пеевски е изчистен до степен на неузнаваемост и съм длъжен да призная и положителните му качества. Оказа се, че той е комбинативен, гъвкав, хиперактивен и напорист бизнесмен. Както и политик, който сложи в малкия си джоб новоизлюпените Кирчо, Асенчо, Денков и сие.

Да се запитаме: С какво Пеевски е по-различен от олигарсите на прехода, като Васил Божков, Домусчиев, Гриша Ганчев, Георги Гергов? Божков не му ли дадоха хазартния бизнес? На Домусчиев не му ли харизаха БМФ? Гергов не прави ли милиони под крилото на БСП и после на ГЕРБ?
Всички са един дол дренки, но за разлика от тях, Пеевски направи пробив в политиката. Започна да ходи на работа в Народното събрание и за кратко се превърна във фактор, с който всички се съобразяват. Думата му тежи – слушат го всички – от ПП и ГЕРБ до невзрачния премиер Денков.
За да стигнем до ситуацията Пеевски да се самопредложи за премиер?! Не съм очаквал, че ще го напиша, но Пеевски е добър политик и ще е милион пъти по-добър премиер от Николай Денков, Кирил Петков, Борисов и който се сетите от политиците ни. За разлика от харвардските измамници той усеща пулса на събитията, богат е /няма да краде като тях/ и работи с мисъл за хората. Електоратът на ДПС го боготвори. Доган му е гласувал 100% доверие. Борисов го слуша. Всички се съобразяват с мнението му.
Как се случи това? От най-мразения човек в държавата – Пеевски се превърна в незаобиколим фактор в политиката. И това не се дължи само на смяната на политическата ситуация, но и на личните му качества. Каквито Кирчо, Асенчо /с тегленето на заеми и продажба на държавни земи/ и Денков не притежават.

Иво Югов

barometar.net