Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

ГЕРБ призоваха кмета на Варна да не разрешава скандален жилищен проект

„Разработен е ПУП на жилищно строителство на терен от 70 000 кв. м в гора и от двете страни на деретото на „Аспарухово“, като се чака само подписът на новия кмет, за да стартира. Разбирате ли колко абсурден е този проект при още живия спомен за ужаса от голямото бедствие след проливните дъждове в квартала през 2014 г.“ – каза пред журналисти в местността „Карантината“ Иван Портних – бивш кмет на Варна и настоящ общински съветник. Той беше заедно с Биляна Раева и Юлиян Станев от групата на ГЕРБ. Портних показа терена, все още част от горския фонд, който ще бъде изсечен, за да се вдигне поредната бетонова кула. Такава инвестиция край морето носи печалба над 140 млн. лева.

„Проектът е на бизнесмена Ангел Дерменджиев, който на последните местни избори с неговата листа на ПП „Земеделски съюз „Ал.Стамболийски“, която организира и подкрепя, получи близо 10 000 гласа . Не знам земеделската партия при цялото ми уважение към нея някъде има ли гласове, но във Варна има 10 000 гласа, колкото беше разликата в изборния резултат на финала“ – коментира Иван Портних и заяви, че по време неговото управление е спрял скандалния проект и категорично е отказал да го подпише. „Виждаме че при такива огромни печалби кмет, който се опитва да ограничава такива безумни строителства в крайна сметка предизвиква съответна реакция, затова бизнес субектите участват в изборите, както се случи, и си избират кмет и мнозинство в ОбС. Аз отказах да подпиша този проект, призовавам новия кмет също да го спре, а не да изпълнява евентуално свой предизборен ангажимент към тези, които го направиха кмет“, каза Портних.

„Проектът на Дерменджиев е вкаран в ЕСУТ от бившия главен архитект Виктор Бузев, като това е една от причините за отстраняването му от длъжност. Началото на първия етап зависи сега само от подписа от новия кмет на Варна. Групата на общинските съветници от ГЕРБ, както и граждански организации в кв. „Аспарухово“ ще следят под лупа какво ще се случи.“ – каза Портних, който беше предупредил, че икономическите субекти, инвестирали в кампанията на ПП/ДБ ще чакат възвръщаемост на парите си от новата общинска управа. Сред тях са и пряко свързаните фирми с презастрояването на града от Алтернативата на гражданите, с които ПП/ДБ и Възраждане, които колкото и идейно да се отричат, се прегърнаха и си избраха председател на ОбС.

barometar.net