Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 12.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Вежди Рашидов: Няма ГЕРБ. Партията е на един човек – да прави, каквото си иска

“Борисов щеше да е добър президент – мачо, хубав, с опит, харесван в чужбина…. Борисов е опитен политик”. Това говореше само допреди няколко месеца бившият министър на културата, пръв защитник на ГЕРБ Вежди Рашидов. След като недопустимото му изказване от трибуната на парламента (при уж изключен микрофон), в който Рашидов използва обидни думи по адрес на жертвите на домашно насилие, депутатът се прости и с мястото си в парламента, и с партийната си книжка.

Днес ситуацията е различна. Вежди Рашидов не само е обърнал гръб на ГЕРБ – обърнал е гръб и на Бойко Борисов.

“ГЕРБ, няма ГЕРБ. Аз бях един от последните от ГЕРБ. Това бяха едни млади хора. 2009 година, когато правихме ГЕРБ – няма нито един. Машина за гласуване не искам да бъда. Не съм обиден. Партията е на един човек – да прави каквото си иска. Последно говорихме преди 5 месеца. Нищо не бих му казал. Има кой да му слюнчи ушите. Този човек го обичах, вече не. Имаше между нас неадекватни действия. Да е жив и здрав, не му мисля лошото“, посочи пред bTV тази сутрин той.

Бившият културен министър подкрепи и протестите на артистите. Рашидов поздрави Христо Мутафчиев, който определи като “биткаджия” и заяви, че младите трябва да го следват. Рашидов заяви, че е водил множество битки с финансовите минстри по времето на ГЕРБ, за да има повече средства за култура, но те се интересували само от “кебапчета и кюфтета”.

“Разбира се, че подкрепям протестите на хората на изкуството. Искам да поздравя Христо Мутафчиев. Той остана единствения биткаджия в името на българската духовност. Очаквах много имена, много доказани имена да са до него и пред много млади хора. Младите сега тръгват, а някой трябва да ги води. Като министър съм казвал, че докато бюджетът за култура не стане 1% от БВП, не можем да говорим за бюджет за културата. Опростачването на нацията стана от унижаването на българската духовност и култура. Всички министри са опитвали да вдигнат бюджета. Бюджет се вдига от финансовия министър. Битки съм водил и с Дянков, и с Влади Горанов. Хората разбират до кебапчета и кюфтета. Финансовите министри, докато не започнат да обичат културата и да спят в Народният театър, трудно ще се вдигне бюджетът. Не го разбират. За тях – кюфтета, кебапчета и костюми. Това е разбирането за духовност“, посочи Рашидов.

Той коментира още и ситуацията с болница “Пирогов” и напрежението около директора й. Според него скандалът е “простотия” и “всяка власт решава да сложи братовчед си там, “защото има едни поръчки”.