Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

В Узбекистан задържаха осъденият за двойно убийство Илиян Тодоров

Осъденият за двойното убийство през 2009 г. пред дискотека „Соло“ Илиян Тодоров ще бъде върнат в България от Узбекистан до края на годината, съобщи Българската национална телевизия.

През март Илиян Тодоров беше задържан на летището в Ташкент, преди да отпътува към Истанбул. В Узбекистан той е осъден за документно престъпление. Българските власти поискаха да им бъде предаден, но получиха отговор, че той първо ще бъде съден и ще изтърпи наказание за използване на фалшив паспорт, а след това може да бъде екстрадиран.

Тодоров беше единственият подсъдим за убийството на Васил Алексанров и Кирил Въжаров. Двамата бяха наръгани с нож след скандал пред дискотека „Соло“ през 2009 г.. 21-годишният Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед, издъхва на място, а 24-годишният Васил Александров – в линейката на път за болница. Тежко ранен е приятелят им Кирил Димитров.

В края на 2013 г. Върховният касационен съд осъди Тодоров на доживотен затвор, но се оказа, че той не може да бъде открит в страната. От 2013 г. Тодоров се издирваше с европейска заповед за арест и с червена бюлетина от Интерпол, но всъщност беше в неизвестност от края на 2011 г. Тогава вече бившата съдия Румяна Ченалова от Софийски градски съд оправда Тодоров с мотива, че вината му не била доказана. Присъдата бе подписана с особено мнение от едната съдийка в състава – Мария Дончева. С оправдателната присъда Тодоров беше пуснат на свобода. Впоследствие Тодоров не се яви на нито едно заседание, а двете инстанции – Софийски апелативен и Върховният касационен съд го признаха за виновен и го осъдиха на доживотен затвор.

БНТ показа документи, според които на 6 декември в посолството на България в Ташкент пристигнал узбекистански гражданин, който се представил за служител в затвора в Алмалъйк, където Тодоров излежавал присъдата си. Поискал от посолството на Тодоров да бъде издаден документ за депортиране в България, тъй като в същия ден е влязла в сила подписана от президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев амнистия на Тодоров и следва той веднага да бъде освободен от затвора.

От посолството с грама незабавно информират българското Министерство на външните работи, Министерството на правосъдието, Върховната касационна прокуратура и главния прокурор, както и Министерството на вътрешните работи. След освобождаването на Тодоров от затвора той незабавно е задържан по искането на България за екстрадиция, съобщава dnevnik.bg