Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Добро утро! Варненци тормозени от наднормени нива на шум, общинския съвет ще ги спасява?

Стратегическата карта за шума в околната среда на Варна да бъде актуализирана, гласува на днешното си заседание ресорната комисия към Общинския съвет. Осъвременяването на документа се прави в изпълнение на изискванията на Закона за защита от шума в околната среда, според който шумовите карти се преразглеждат и актуализират най-малко веднъж на всеки 5 години. Последното обновяване e с период на действие до 2022 г.

В план-картата е представена пълна характеристика за акустичната среда от четирите основни източника на шум в населените места – автомобилен, железопътен и въздушен транспорт и от промишлени дейности.

Данните сочат, че през деня 19% от жителите на Варна са изложени на нива на общ шум над граничните стойности, а през нощта – 29%. Дневната допустима граница е 55 децибела в жилищни зони и 60 децибела – в централната градска част и местата с интензивен автомобилен трафик. През нощта граничните стойности в тези зони са съответно 45 и 50 децибела.

Добро утро! Топлата вода ли открихте, че варненци са тормозени от наднормени нива на шум през целия си съзнателен живот?

47% от цялото население на града е изложено на нива на шум от автомобилите над граничните стойности. Интензивният трафик по главните артерии е с най-голям дял за шумовото замърсяване, като там са установени наднормени нива на шум около и над 70 децибела и превишението на дневната гранична стойност от 60 децибела в различни пунктове е от 3,3 до 11,8 децибела (за 2021 г.).

Наднормен шум е регистриран и в зоните за индивидуален и обществен отдих, както и в детски, лечебни, учебни, научноизследователски заведения и обществени сгради.

Приемането и одобряването на Стратегическата карта за шум е необходимо и задължително условие за разработването на актуализация на Плана за действие към нея, в който да бъдат разписани конкретните мерки, изпълнението на които да доведе до ограничаване на шумовото натоварване.

Как ще ограничите шумовото натоварване? Ще спрете автомобилите във Варна? Ще спрете мотористите, които замърсяват въздуха?

Крайната цел била създаване на здравословни условия на живот на хората и опазване на околната среда чрез разработване и прилагане на интегриран подход и мерки за избягване, предотвратяване или намаляване на шума.

  • Дъра-бъра – два чадъра! – е нашият коментар.

barometar.net