Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

„Ротация“- пренареждане на мнозинството в Общинския съвет преди премиерската ротация в правителството?!

Може ли да се стигне до „ротация“-пренареждане на мнозинството в Общинския съвет във Варна преди премиерската ротация в правителството, ако кметът Благомир Коцев не постигне договорка с бизнес кръговете, които провеждат координирана атака заради блокиране на инвестиционни проекти?

Двата бизнес кръга едва ли целят да свалят кмета и да предизвикат избори, но могат да организират атака и чрез позициите си в Общинския съвет, за да провокират промяна в управленската му линия.

Пренареждане на мнозинството в Общинския съвет не е невъзможно. Двата бизнес кръга разполагат с 13 общински съветници заедно с партньори. ГЕРБ, която участва в атаката чрез евродепутата Емил Радев, което няма как да стане без „добро“ от Бойко Борисов, има 8. Бизнес лидерите и Борисов могат да привлекат и групата „Възраждане“, която е от 7 общински съветници. Така с 28 общински съветници, при необходими 26, лидерите на двата бизнес кръга, могат да пренаредят мнозинството в Общинския съвет.

Това, разбира се, е радикална опция, която може да се реализира, ако се стигне до ескалация на конфронтацията. Лидерите на ПП нямат интерес от подобно развитие на ситуацията и вероятно ще потърсят споразумение с лидерите на двата бизнес кръга.

Опцията с пренареждане на мнозинството в Общинския съвет всъщност беше заложена на изборите с високия корпоративен вот, чрез който бизнес лидерите разполагат с ресурс за влияние да модерират мнозинства – показателно е, че те излъчиха председателя на Общинския съвет.

Лидерите на ПП и кметът Благомир Коцев дори не могат да лансират тезата за „подмяна на вота“, тъй като ПП-ДБ има осем общински съветници, колкото има и ГЕРБ.

Ниският резултат на ГЕРБ и ПП-ДБ и паритетът между тях дава възможност на бизнес лидерите на маневрират, тъй като са супер позиционирани стратегически.

Това е резултат от преформатиране на вота – партиите загубиха позиции и корпоративните групи овладяват инициативата. Затова могат да атакуват кмета и дори да прeнаредят мнозинството в Общинския съвет с „ротация“ преди премиерската ротация в правителството.

bgsniper.com