Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

В селата Голица, Кривини, Солник и Венелин отпразнуваха Петльовден

Петльовден е един от най-големите празници за жителите на селата Голица, Кривини, Солник и Венелин. Днес те се събраха отново, за да почетат подвига на храбрата майка, успяла чрез хитрост да спаси сина си от еничарство. Според легендата през следващите години много майки от Еркечкия край спасили синовете от кръвния данък по същия начин.
На Петльовден – 2 февруари, традицията повелява да се стори курбан от петел и да се начертае кръстен знак с кръвта на птицата по челата на децата за здраве.
Днес първи ритуала извършиха в с. Кривини. На площада пред кметството се събраха много жители и гости на селото, които проследиха тържеството. Последва кратка артистична програма, изнесена от самодейките от местното читалище.
Малко по-късно на площада в с. Голица се изви дълго хоро по съпровода на 2 гайди и тъпан. След това хората влязоха в залата за тържества и празникът продължи. Жени от фолклорната група към НЧ „Христо Ботев“ в селото пресъздадоха обичая поливане на ръцете на бабата.
Празнично хоро заформиха и в с. Солник. Там също пресъздадоха стария обичай.
Гости на празника в селата бяха кметът на община Долни чифлик Красимира Анастасова и нейните заместници Любомир Вангелов и Станка Тодорова. Празничният ден ще завърши с ритуал и тържество в с. Венелин.

barometar.net