Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Може ли Мария Габриел да бъде, като Виктор Орбан?

Въпросът граничи с абсурда, но краткият отговор е НЕ. По-обширният ни връща към 2007 г. , когато бяхме приети в Европейския съюз и оттогава безропотно изпълняваме всичко, което ни наредят от Брюксел. Мария Габриел е бивш еврочиновник и трябва да се случи чудо, за да се опълчи на менторите си. Това чудо е немислимо, както беше немислимо Борисов като премиер да оспори решение на ЕС и да води автономна политика. От човек, който подарява куче на Путин, ходи на пръсти на червеното килимче в Кремъл – Борисов се преобрази в най-яростния антипутинист в световната история. Той повтаря като ехо директивите на Брюксел и е на светлинни години от безкомпромисната спрямо ЕС политика, която води премиерът на Унгария, Виктор Орбан.

Защо Борисов няма куража на Орбан? Защо се подлага на еврочиновниците, както навремето Тодор Живков го правеше с Брежнев, Черненко и Андропов? Краткият отговор е: защото няма гръбнак. Нито политически, нито личностен.

За Борисов правенето на политика е да правиш задкулисни договорки /с Пеевски,  президента, психодесните и кой ли не/, да бягаш по ръба на компромиса и да лавираш в името да си във властта. Номерът обаче се изтърка – появиха се и аматьорите от ПП, с които е трудно да се правят договорки. По-простата причина, че са  неадекватни, алчни и некомпетентни и на Борисов му става все по-трудно да лавира сред тази аматьорска пасмина, събрана от кол и въже.

Логично, вакуумът от неговото хлъзгаво присъствие трябваше да бъде запълнен. И на авансцената се появи Делян Пеевски. Сатанизираният Пеевски, с който никой политик не желаеше да бъде свързван, но днес всички се търкат около снагата му, някои идиоти дори си правят селфи с него в парламента.

На фона на дейния, напорист и директен Пеевски, Борисов изглежда като учител в предпенсионна възраст. Уморен, изхабен учител, чийто ученик безцеремонно го засенчва.

Но Пеевски не е ученик на Борисов, а на Ахмед Доган. Тоест на бившата Държавна сигурност, която владее изкуството да управлява, манипулира и води психологически войни.  Логично, общественото мнение се промени и все повече българи харесват работата, която върши Пеевски. Както е тръгнало нищо чудно в един светъл ден  да стане премиер и това ще е краят на Борисов.

Паралелът в правенето на политика между двамата ще е неизбежен и няма да е в полза на лидера на ГЕРБ.  Той го знае и ще направи всичко възможно това да не се случи.  Борисов иска да остане в историята, като успешен премиер и не би понесъл някой друг да засенчи построените от НЕГО магистрали, тангенти, околовръстни и прочие.

По тази причина предлага за премиер невзрачната еврочиновничка Мария Габриел, която може да засенчи само химикалката си, с която разписва поредната идиотщина изпратена от Брюксел.

Станимира Петкова

barometar.net