Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Биляна Раева: Варненският кмет лъже

Общинският съветник Биляна Раева коментира общинския договор за поставянето и свалянето на коледната украса в града:

„В рамковия договор за поставянето има заложен и демонтаж. Твърденията на кмета Благомир Коцев за обратното са неверни, коментира тя. Изказването й е по повод вчерашните думи на градоначалника, че коледната украса все още не е премахната, защото предходната администрация не е заложила дейности по демонтаж в обществената поръчка.
„Този рамков договор не е от вчера. По него се възлага от 3 години и монтаж и демонтаж. Ако не знаят как да работят с рамкови споразумения, проблема е в задмониторното фейсбук устройство, не в наследството. Но всъщност, много добре знаят, защото по същия рамков договор са поръчали и монтажа на коледната украса. По същия този начин, по който са избрали на кого да възложат поставянето на коледната украса, да направят и конкурентен подбор за махането ѝ. Процедурата отнема между 2 седмици и 20 дни, при вече сключен рамков договор след проведена обществена поръчка.“, пише Раева, цитирана от морета.нет.

Справка със сайта на Агенцията по обществените поръчки показва, че Община Варна е сключила рамково споразумение с четири фирми за техническата поддръжка и ремонтно – възстановителните работи на уличното и парково осветление, ефектно архитектурно осветление и коледна украса в града. Стойността на поръчката е 12 млн. лева. В заложените дейности влиза и въпросния демонтаж на светещите елементи на украса.

През 4 – годишния период на договора, както при всяко друго рамково споразумение, отделните дейности се възлагат допълнително при нужда. Провежда се вътрешнококурентен избор на изпълнител на конкретна обществена поръчка въз основа на рамковото споразумение. Възложителят в лицето на Община Варна изпраща покани до всички страни в рамковото споразумение, след което извършва класиране на тези, които са представили оферти.

Такава покана е изпратена през ноември миналата година по повод нуждата от доставка и монтаж на коледната украса. Като общата планирана стойност на поръчката е до 500 хил. лева без ДДС. В поканата, изпратена от кмета Благомир Коцев, никъде не се споменава нищо за демонтаж. И в това няма нищо притеснително, защото справка с документи назад във времето показва, че практиката е демонтажът обикновено да се възлага допълнително от общинската администрация. Това в повечето случаи е ставало не дълго след възлагането на монтажа. В настоящия случай обаче подобно възложение се случва едва в края на февруари, което е и основната причина украсата все още да стои непокътната.“

barometar.net