Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Кметът на Варна: Искам варненци да решат какво да има на мястото на Дупката

Какво ще се случи с т.нар. Дупка – спорният имот в центъра на Варна, откупена от предишната кметска администрация за 43 млн. лв.? Отговори потърсихме от кмета на Варна Благомир Коцев в “Денят на Фокус“ по Радио “Фокус“.

“Предната администрация е платила тези държавни средства. Щастлив съм, че успяхме да отвоюваме малка победа, но една трета от въпросната дупка още е в частни ръце. Две трети от дупката са почти 3 декара – това е язва в центъра на града. Ликвидацията на дружеството почти е приключила и е въпрос на дни да се финализира процедурата – тази процедура ни отне 3 месеца плътна работа на кметската администрация. Работихме с НАП и НОИ, като процесът се забави от предната администрация“, поясни кметът на Варна.

Останалите 900 кв.м. са собственост на частно дружество, те са въпрос на преговори, които общината трябва да започне. “Ние трябва да водим този процес и реализацията на обекта е добре да бъде под лидерството на общината, не на частното лице и се надяваме на разбиране“, даде подробности Коцев.

“Собственикът има предложение, подготвено към общината, смятам, че е редно да се подходи по друг начин – общината открито да постави въпросът пред обществото. Варненци трябва да решат какво да се случи с това важно за града място. Едно голяма сграда, още повече търговски център, не би стояла добре на пешеходната алея според мен. Искам варненци да вземат решението.

На мястото на Дупката имам идеи, но мисля, че трябва да се мине през нещо като местен референдум. Хората се чувствителни на тема презастрояване, личното ми мнение е, че трябва да има повече пространство. Преди на мястото на дупката имаше площад. Дори да има сграда там, мисля, че трябва да има пространство за пешеходците и такава сграда би трябвало да бъде малка“, каза още Благомир Коцев