Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Кметът на община Долни чифлик подписа споразумения за ВиК проекти за над 7 млн.лева

Кметът на община Долни чифлик, Красимира Анастасова и Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството, подписаха два броя споразумения за финансиране на обекти от ВиК-инфраструктурата на община Долни чифлик на стойност 7 204 600,00 лв.
Първият обект е „Реконструкция на водопроводна мрежа и изграждане на канализационна мрежа по ул. „Шипка“, ул. „Рила“, ул. „Смолян“ и ул. „Витоша“ в гр. Долни чифлик на стойност 3 385 000,00 лева с вкл. ДДС, включващ на реконструирана вътрешна водопроводна мрежа – 1000 m, изграждане и реконструиране канализационна мрежа – 1032 m, подмяна на СВО – 43 бр., и СКО – 43 бр., както и цялостно преасфалтиране на засегнатите участъци.
Вторият обект е „Реконструкция на водопроводна и улична мрежа по ул. „Орлов камък“, ул. „Камчийска долина“ в с. Горен чифлик“ на стойност 3 819 600,00 лева с ДДС на 1700 л.м. водопроводна мрежа по двете улици, ще бъдат подменени всички сградни водопроводни отклонения – 113 бр., към прилежащите имоти по ул. „Орлов камък“ и ул. „Камчийска долина“.
При цялостното преасфалтиране на пътната настилка по ул. „Орлов камък“ и ул. „Камчийска долина“ с цел по-добро отводняване ще се монтират улични оттоци. Срокът за изпълнение на обектите и въвеждането им в експлоатация, съгласно споразуменията е до 31.12.2026 г.

„В Горен чифлик въобще нямаме канализация, там ще сменим водопровода, но той е централен и минава през селото. Населеното място е под воден стрес, (т.е. има много аварии“), обясни кметът на общината. Тя уточни, че дълго време в Горен чифлик не са правени ремонти и преасфалтиране на улиците, тъй като поне веднъж в седмицата има ВиК-авария. Водопроводът, който ще бъде подменен в селото, е около 2 километра.“ каза пред БТА кметът на община Долни чифлик, Красимира Анастасова и допълни, че общината има одобрени средства от „Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда“ (ПУДООС) за подмяна на водопровод в село Шкорпиловци. Осигурените пари са около 2,8 милиона лева. По думите ѝ проектът е на етап за избиране на изпълнител.

Анастасова акцентира, че приоритетно за общината през настоящия мандат е изграждането на довеждащ водопровод от деривацията „Камчийски пясъци“ до село Солник, а от там, по гравитачен път, водата ще отива до Бърдарево и Голица. По думите на кмета в момента този довеждащ водопровод е на етап проектиране, като то се прави съвместно с „ВиК-Варна“. Тя каза още, че е проведена среща с „Български ВиК холдинг“ и средства за съоръжението ще бъдат осигурени. Анастасова допълни, че водният режим в трите села е много тежък и посочи, че на следващ етап ще бъде направен проект и за включването на село Булаир.

barometar.net