Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Двама от обвинените за атентата в Москва се признаха за виновни

Руски съд наложи мярка за неотклонение арест до 22 май на четиримата обвинени за атаката срещу концертната зала „Крокус Сити хол“ в предградие на Москва миналата седмица. Трима от четиримата влязоха в съдебната зала в цивилни дрехи, придружени от маскирани пристави. Четвъртият беше в инвалидна количка и с болнична роба.

Обвинените са Далериджон Мирзоев, Саидакрами Рачабализода и Мухаммадсобир Файзов от Таджикистан, и Шамсадин Фаридуни, чието гражданство не се уточнява.

Файзов беше донесен в съдебната зала с носилка, като видимо той е изгубил едното си око, поставен му е и катетър, предаде ТАСС. Според силите за сигурност той е оказал съпротива при ареста.

Руските власти съобщиха, че във връзка с нападението са задържани общо 11 души, включително двамата преки извършители, които са били задържани в Брянска област на около 340 км югозападно от Москва, припомня БТА.

По данни на руските власти до момента жертвите от нападението срещу концертната зала са 137, а ранените 182. Сред загиналите има и една арменска гражданка, съобщи арменското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Вчера руската популярна рок група „Пикник“, която трябваше да изнесе концерт в петък в залата, в която нападателите стреляха, отдаде почит на жертвите на терористичното нападение, съобщи ДПА. Членове на групата поднесоха цветя в памет на загиналите и изразиха съболезнования към семействата им, съобщи ТАСС.

„Това злодеяние е безсмислена, невъобразима жестокост“, каза лидерът на групата Едмунд Шклярски.

Отговорност за нападението пое „Ислямска държава“, но руският президент Владимир Путин намекна за „украинска следа“ зад атаката, без обаче да представи доказателства.