Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

„Ислямска държава“ заплаши Владимир Путин с „кърваво“ отмъщение

„Ислямска държава“ е заплашила Владимир Путин с „кърваво“ отмъщение, след като се появиха видеоклипове на руснаци, измъчващи заподозрените в терористичната атака в Москва, това съобщава Mirror.

Досега е потвърдено, че над 130 души са загинали и повече от 180 са ранени, след като въоръжени мъже нахлуха в концертна зала в покрайнините на руската столица в петък, преди да подпалят сградата.

Четирима мъже са обвинени в терористични престъпления след нападението – Далерджон Мирзоев, 32 г.; Сайдакрами Рачабализода, 30 г. Мухаммадсобир Фаизов, 19 г., и Шамсидин Фаридуни, 25 г. Те се появиха бити и натъртени, когато бяха докарани в съда в неделя.

В социалните мрежи е разпространен плакат, за който се твърди, че е на групировката „Ислямска държава“ (ИД), със заплахи за нападения срещу Русия, дни след като ислямистката групировка пое отговорност за щурма на концертния център в Москва, пише Newsweek.

Плакатът е бил разпространен от ирански медии, позовавайки се на Ал Азаим, пропагандна мрежа на ИД-Хорасан, според скрийншоти, споделени от потребители на X, като украинския съветник по вътрешните работи Антон Геращенко. Той е бил широко разглеждан и в руските канали на Telegram.

От Newsweek уточняват, че информацията не е потвърдена, свързали са се с Кремъл за коментар.

Основаната в Афганистан в края на 2014 г. ИД-Хорасан заяви, че стои зад нападението срещу „Крокус център“ в руската столица в петък, при което загинаха най-малко 137 души. Четирима заподозрени от Таджикистан са обвинени в тероризъм и всички са се признали за виновни, съобщава държавната информационна агенция ТАСС, цитирана от vesti.bg