Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Над 200 музиканти обявиха изкуствения интелект за опасен за културата

Някои от най-известните музиканти в света се обединиха в общо отворено писмо, в което призовават ИТ индустрията да въведе повече и по-добри защити от изкуствения интелект. Според тях AI е опасен за човешката креативност и културата като цяло, съобщава Axios.

Писмото е подписано от Били Айлиш, Кати Пери, Джон Бон Джоуви, Ники Минаж, Пърл Джам, представители и наследници на Франк Синатра и много други музиканти от всички жанрове. То е подкрепено и от организацията ARA, която се бори за правата на изпълнителите.

Музикантите се притесняват, че AI технологиите може да заменят, копират или откраднат гласовете им. „Призоваваме разработчиците на AI, технологичните компании, платформите и дигиталните услуги за музика да гарантират, че няма да разработват или използват технологии за AI генериране на музика, съдържание или инструменти, които подкопават или заменят човешкото творчество на музикантите и композиторите или да отказват разумна компенсация за нашата работа“, пише в писмото.

Изпълнителният директор на ARA Джен Джейкъбсън казва, че организацията не говори за нови закони. „Призоваваме нашите технологични и дигитални партньори да работят с нас, за да направим пазара отговорен, да запазим високото качество на музиката и да не заменим хората“, допълва Джейкъбсън.

Според музикантите AI представлява „огромна заплаха“ за дейността им, за запазването на идентичността си и доходите. Те твърдят, че „някои от най-големите и могъщи компании без разрешение използват нашите творби, за да обучават AI модели“, но не споменават кои са те.

Изпълнителите смятат, че ако не бъдат предприети реални и бързи действия от ИТ компаниите, последиците могат да са катастрофални за културата. Те са на мнение, че сега AI състезанието е „състезание към дъното“ и това ще се отрази лошо на музиката като цяло. ИТ компаниите засега не са коментирали писмото, съобщава vesti.bg