Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Слави Ангелов: Има доказателства, че Живко Коцев има общо със схемата на Паскал

„Имало е една-единствена акция срещу Никола Николов – Паскал през 1998 г. Това заяви в предаването „Панорама“ разследващият журналист Слави Ангелов, който е следял дейността на сочения за контрабандист на цигари и обявен за общодържавно издирване мъж. „Не знам какво се е случвало с този човек 20 години преди да го открия, нито и какво се е случило с него в следващите 9 години, след като го открих. Отговорът на този въпрос е нищо“.

Ангелов обясни, че Паскал е бил агент на „Държавна сигурност“ и е извършвал контрабанда по време на всички управления в България след прехода. „Всички тези схеми с цигари са много сериозни. Става въпрос за огромни пари. В първия случай, за който аз писах, става дума за загуби за държавата от порядъка на 130 млн. лв. на месец – това са само загуби от неплатени мита и акцизи. В повечето от схемите цигарите влизат в България, това означава, че контрабандата нанася двоен удар – тези цигари влизат на много по-ниска цена, и хората купуват тях, а не онези, за които са платени мита и акцизи“.

Според него има две възможни причини този човек изведнъж да бъде „ударен“ – или защото е спрял да плаща на когото трябва, или предстоящите избори.

Определи като глупости твърденията на адвоката на арестуваната директорка на „Митниците“ – че са подготвяни контрабандни канали за купуване на избори.

„Твърдението, че с парите от заловения кокаин в Бургас трябвало да се плащат изборите ми звучи точно толкова нелепо, колкото, че Калин Стоянов е изключително успял министър, защото е намалил убитите от катастрофи с 30 броя за година“.

Ангелов не смята, че наркотиците в Бургас са свързани с разследването в „Митниците“, нито пък с подадената и после оттеглена оставка на главния секретар на МВР. Каза обаче, че има информация от източници, че Живко Коцев е свързан със схемата на издирвания Никола Николов – Паскал.

„Получих информация, която не е свързана с каналите за изтичане на информация, тоест, не е контролирана. От нея знам, че има доста доказателства, които свързват главния секретар със схемата на т. нар. Паскал. Става въпрос за доказателства, събрани със СРС, става въпрос за смс-и, получавани от него от хора, които са свързани с Паскал и в резултат те получaват пък директно смс от него. Също така вярвям, че има снимки, които не съм виждал, които са доста смущаващи. И всъщност аз доколкото разбирам, че желанието му да стане защитен свидетел е под натиска на обстоятелствата и фактологията, събрани по този случай, а не от нещо друго“, заяви Ангелов.

„Според мен сега желанието му да остане в МВР е да се постигне някакъв паритет в министерството, за да може да има контрол върху изборите, тъй като машинациите, които се правят с хартиените бюлетини – МВР е службата, която може оказва контрол и натиск, да потиска и покрива схемите на своите и т.н. И при тези избори, които не очакваме да завършат с някакъв голям победен резултат за някоя от партиите, това нещо ще бъде много важно“, обясни разследващият журналист. Той заяви още, че е учуден, че за Паскал е издадена само национална, а не общоевропейска заповед за издирване.