Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Петима българи източиха над 50 млн. паунда от британската социална система

Най-мащабната измама със социални помощи във Великобритания е извършена от българи. В престъпната група участват петима души. Те са се признали за виновни за източването на повече от 50 милиона паунда от британската социална система.

Три жени и двама мъже – всички от България, бяха изправени пред съд в лондонския квартал Ууд грийн по обвинения в измама и пране на пари. Петимата членове на организираната престъпна група са 33-годишният Гюнеш Али, 38-годишната Галина Николова, 52-годишната Цветка Тодорова, 27-годишният Стоян Стоянов, 26-годишната Патриция Панева. Кралският прокурор Бен Рийд определи случая като най-мащабното съдебно разследване за измама с помощи, разглеждано някога в съдилищата в Англия и Уелс.

„Тези обвиняеми са били в заговор за извършването на измама в промишлени мащаби срещу системата за социални помощи. Подавайки хиляди фалшиви искания, организираната престъпна група се е облагодетелствала от правителствените фондове, създадени да защитават и да помагат на най-уязвимите в нашето общество“, каза Бен Рийд, Кралска прокурорска служба.

В продължение на четири години и половина – между октомври 2016 г. и май 2021 година, бандата източила 53 милиона и 900 хиляди паунда от основната система за социални помощи във Великобритания, от която се възползват близо 6 милиона души – както работещи, така и безработни.

Измамниците използвали сложна комбинация от действителни документи за самоличност и фалшива документация, за да изглежда, че имат право на обезщетения.

Използвали данните на истински хора или откраднати самоличности, подправени документи, фиктивни договори за наем, фалшиви фишове за заплати и подправени писма от наемодатели, работодатели и лични лекари. По този начин са подадени хиляди молби, след което обаче средствата оставали в ръцете на престъпната група. Парите били изпирани чрез многобройни банкови сметки или изтегляни в брой. Прокуратуратурата разполага с видео, на което обвиняемите разхвърлят във въздуха банкноти от по 20 паунда.

„Това е един от най-големите случаи на измама със социални помощи в историята на нашата страна. Изключително съм горд от работата на разследващите и кралската прокурорска служба за разбиването на тази престъпна мрежа“, каза Мел Страйд, Министерство на труда и пенсиите.

Петимата били арестувани през май 2021 г. Гюнеш Али избягал в България, след като бил освободен под гаранция, но е екстрадиран обратно във Великобритания. При акцията са открити стотици фалшиви или подправени документи, пачки с пари в куфари и пазарски чанти, автомобил, дизайнерски стоки. И петимата са се признали за виновни, а присъдите им се очаква да бъдат произнесени на 28 май.

bntnews.bg