Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Калин Стоянов: Асен Василев се опита да кадрува в МВР

Служебният министър на вътрешните работи бе първият изслушан в новосъздадената комисия. Стоянов, който бе в основата на поредица от спорове между доскорошните партньори от ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“, първо даде 10-минутен брифинг пред журналисти, а после повтори казаното и в комисия.

Той се оплака от оказан натиск от страна на бившия финансов министър Асен Василев. По думите му Василев е поискал от него „една услуга“ – да назначи Недан Хаджиев за директор на Областната дирекция (ОД) на Министерството на вътрешните работи в Хасково. Той е бивш директор на МВР в Хасково, назначен по времето на Бойко Рашков като вътрешен министър в кабинета „Петков“ и освободен няколко месеца по-късно – през есента на 2022 г., от служебния министър Иван Демерджиев.

След като Стоянов отказал на Василев, министерството на финансите забавяло одобряването на разходи за МВР, пише „Гласове“.

„Да, имаше виждане за един човек, за който каза, че аз мога да разчитам на него, но това не се случи. Това беше единственото му искане (на Асен Василев – б.а.). Впоследствие разбрах, че той е твърдял, че едно нещо е поискал от мен и аз не съм го свършил“, добави той в отговор на два пъти зададен въпрос от Хамид Хамид от ДПС дали е имало натиск към него от страна на Асен Василев.

Министърът отказа да коментира дали Асен Василев има евентуална корупционна роля в митниците и се аргументира с новия закон за противодействие на корупцията, според който разследващите за такъв тип престъпления са инспекторите от новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията, прокуратурата и ДАНС. Той обаче каза, че единствените свидетелства за познанство между съпредседателя на „Продължаваме промяната“ и обвиняемите за контрабанда Марин и Стефан Димитрови са техни общи снимки, направени на входа на Агенция „Митници“.

Стоянов заяви, че познава Димитрови от времето, в което е директор на ГДБОП. (Той е назначен на поста в края на май 2021 г., когато Бойко Рашков е служебен министър – б.а.) По думите му именно Рашков е довел Димитрови в сградата на МВР, където ги е запознал с всички служители. Калин Стоянов твърди още, че те са били чести гости във ведомството, като ги е засичал на „диванчето“ пред кабинета на министъра.

По време на изслушването му в комисията вътрешният министър даде заявка, че ще направи вътрешна проверка, на база на книгата за посетили във ведомството, за да провери кои лица са посещавали МВР и при кого са ходели.

Служебният вътрешен министър съобщи още, че имал информация за „вечеринки“ в къща на бившия вътрешен министър Бойко Рашков, по време на които било обсъждано как той да бъде дискредитиран, за да бъде сменен при ротацията на премиерите. По думите му на тези срещи се е обсъждало още кой да бъде назначен на мястото му, както и кои други лица да се сдобият с постове в МВР.

„Не аз съм на тези снимки“, каза по време на заседанието вътрешният министър.

В края на изслушването на Калин Стоянов, Теменужка Петкова от ГЕРБ поиска от него справка за това дали Живко Коцев е декларирал получения като подарък скъп часовник на стойност над 50 хиляди лева.