Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Несебър да запази своята автентичност, решиха граждани и представители на държавата


       Несебър да запази своята автентичност, решиха гражданите и ръководството на града по време на среща, съобщиха от пресцентъра на общината. Гражданите и ръководството на община Несебър, проведоха ползотворна среща – диалог със зам.-министъра на културата Тодор Чобанов, директора на Националния институт за опазване на недвижимото културно наследство Йорданка Кандулкова, инспектори от ЮНЕСКО и представители на РДНСК.
Представителите на държавата обясниха на хората, че напълно разбират проблемите и ситуацията, в който са поставени от човешка гледна точка. Именно за това те са тук, заедно с общината и общността, да намерят решение и да уточнят параметрите, по които заедно да работят в бъдеще. Тодор Чобанов подчерта, че ще бъде намерен начин за компенсиране на всички хора, които живеят в Несебър, като град с по-специален режим и този начин ще гарантира баланса между обществените и частните интереси.
Един от основните мотиви на гражданите в Стария Несебър, построили незаконни етажи е, че до сега никога не им е било обяснявано кое точно е законно, а проектите им са се връщали многократно с отговор „НЕ”, без този отговор да бъде аргументиран. Арх. Кандулкова подчерта, че тази практика от предишния НИПК (Национален институт за паметници на културата), вече е приключила. Тя поясни още, че ако някои от внесените проекти отново бъдат върнати с отказ, ще бъде обяснено защо на проекта пише „НЕ” и какво трябва да се направи, следващият път там да пише „ДА”. За да не се стига изобщо до връщане на проекти, директорката на НИНКН обясни на гражданите, че трябва да направят консултация. Такава се провежда само и единствено в сградата на института, от експертна комисия от трима архитекта. На този консултация трябва да присъства както собственикът така и архитектът, който предстои да изработи плана. По този начин той ще получи ясни и точни указания, кое и как да бъде изработено и ако тези указания бъдат спазени в проекта, той със сигурно ще бъде одобрен. Тази консултация не е задължителна, но ще бъда в много голяма полза за гражданите и за това е препоръчителна. Арх. Кандулкова обеща още, че подадените шест броя визи за проектиране на покривни конструкции за сградите със премахнато незаконно строителство и 5 броя стари проекти за част от тези сгради, са приоритетни в момента и ще бъдат съгласувани от с НИНКН в най-кратки срокове. Тя обясни на присъстващите, че ако решат, няма проблем да си направят временни покрития на къщите, но по-добре да не избързват да влагат излишни пари, защото проектите ще бъдат готови до дни.
На срещата се стигна и до важно споразумение. Йорданка Кандулкова обеща, че ако за дадена постройка вече има протокол за събаряне, но има и подаден план за съгласуване в НИНКН, „ние няма да събаряме, а ще изчакаме първо да видим как ще мине проектът”. Едно от предложенията на арх. Кандулкова беше, да има публичност на всички одобрени проекти. Според нея е редно, когато един проект бъда одобрен той да се качи в официалната страница на общината и всеки един гражданин да има възможност да го разгледа и съответно ако има възражения да ги изложи. Това според директорката на НИНКН, може да се въведе в правилника за управление на Стария град.
Един от начините за компенсация на гражданите, които живеят в старата част на Несебър, според зам.-министър Чобанов, е да се постави вход за всеки един турист, който иска за влезе в града – музей и да го разгледа. Според него със събраните средства община Несебър ще може да подпомага поддръжката и реставрацията на къщите, които имат нужда от това. Друг вариант както за жителите на града, така и за всички хора от общината е да се възобнови производството на сувенири. С тази сувенирна индустрия ще се осигурят много работни места и едновременно с това ще се повиши стандарта на продаваните в Несебър сувенири, които ще станат автентични и на тях ще пише произведено в Несебър, а не произведено в Китай. Така и стоката ще е уникална и туристите ще са доволни, че могат да вземат със себе си част от този уникален и автентичен град.
Според представителите на общината и на държавата, Несебър задължително трябва да запази своята автентичност, своето културно-историческо наследство и хората наистина да ценят огромното богатство с което разполагат. Само по този начин градът ще остане предпочитана дестинация и дори ще увеличи интереса на туристите от цял свят.
Това беше мнението и на двете инспекторки от ЮНЕСКО, които споделиха, че опитът показва, че без общността не може да бъде запазена автентичността на един град. От 1983 г., от както Несебър е вписан в листата на градовете Световно културно наследство, той никога до сега не е посещаван от експерти на организацията. Това е първото им посещение и тяхната мисия е мониторингова. Задачата им е да оценят нивото на запазване на културните паметници и да направят сравнение между това, в какво състояние са били те при вписването на града и в какво състояние са в момента. Експертите споделиха, че сега задачата на всички е да се намери най-доброто решение за преоткриване на първоначалната роля на града-музей. Според експертите общността, трябва да покаже как ще се справи с възникналите проблеми, за да се постигне устойчиво развитие на града. Такава ще е и темата при честването на 40 години от създаването на ЮНЕСКО през 2012г. – „Устойчиво развитие и ролята на местната общност в управлението на местата със Световно културно наследство”.
В заключение, кметът на Несебър Николай Димитров каза, че несебърци са интелигентни хора, които знаят, че градът е малък, но с голямо богатство и история. Според него ситуацията преди две седмици е в резултата на ескалацията на натрупаните проблеми през годините, но градоначалникът подчерта, че е сигурен, че всички заедно, местното ръководство и местната общност, ще съумеят да запазят статута на Несебър в ЮНЕСКО. Според кмета посланията от гражданите по време на протеста са чути и те са причината тази среща да се проведе и да се превърне в историческа, защото досега никога не се е провеждала среща от такова естество и най-вече не са присъствали експерти с мисия от ЮНЕСКО, които са в Несебър за първи път от 27 години. Николай Димитров подчерта, че това е един много голям напредък в отношенията между община, държава и общество и показва, че между трите страни може да се води ползотворен диалог и да се стига до кардинални решения в полза на всички.


www.focus-radio.net

02.12.10