Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

1 300 клиенти на НАП нямат нищо против да им се напомня, че имат задължения към хазната


От анкета става ясно, че 1 300 клиенти на Националната агенция за приходите са казали, че нямат нищо против да им се звъни от агенцията и да им се напомня, че на са се издължили на хазната. В същото време 4% от анкетираните са заявили, че не са удовлетворени от този подход, а 9% нямат отношение.Последната кампания на НАП за напомняне на клиенти, че имат задължения към бюджета за данък върху доходите на физическите лица, е проведена между декември 2010 г. и първата седмица на 2011 г. Целта на кампанията е била да се напомни на около 2 866 човека, че са декларирали данъци в размер на близо 1.5 млн. лв., но са пропуснали да ги заплатят в законово установения срок.

92% от хората, които дължат данък върху доходите са казали на служителите от колцентъра на НАП, че ще предприемат действия, за да го платят. От проведените разговори е станало ясно още, че около 26% от клиентите на администрацията не са платили задължението си поради липса на финансови средства. Други 850 клиенти на НАП са казали пред служителите от колцентъра, че не са покрили дълговете си поради липса на информация. В същото време 17 човека са заявили, че не желаят да заплатят своите задължения.От НАП напомниха, че срещу хората, които са отказали съдействие на колцентъра или са обещали, че ще погасят задълженията си, но не са го направили в срок от 7 дни, ще започне процедура за принудително събиране на данъка. Това може да включва запор на банкови сметки, на заплата и дори продажба на имущество, ако длъжникът не прави нищо за уреждане на задължението си.

След вливането на Агенцията за държавни вземания в НАП през 2010 г. беше въведена нова практика при събирането на дългове към хазната, при които разходите по принудителното изпълнение са равни или превишават стойността на вземането на държавата. Средната стойност на едно изходящо обаждане от колцентъра на НАП е 30 стотинки, добавят от приходната агенция.