Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 15.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Кризата засегна и финансите на Ал Кайда


    Финансите на терористичната организация Ал Кайда са на червено, след като традиционните източници на средства за групировката бяха поставени под строг надзор, изгубиха мотивация или бяха засегнати от кризата, смятат експерти и анализатори, цитирани от АФП.

Това според наблюдателите е принудило организацията да търси нови външни партньорства, за да продължи съществуването си.
„Да, те имат проблеми с парите“, твърди пред АФП Ричард Барет, съкоординатор на екипа към ООН за надзор на дейностите на Ал Кайда и талибаните. „Засичаме немалко декларации от тяхна страна, с които искат пари. Финансите им са на червено.“

Според Барет положението се дължи на засиления международен контрол върху обичайните мрежи за финансиране на радикалните ислямисти – както на Изток, така и на Запад. Своя принос за тежкото положение на групировката е дала и международната финансова криза.

„Даренията в тяхна полза значително намаляха“, допълва Ричард Барет, който е бивш директор на британската служба за външно разузнаване MI6. „Ако ви хванат да дарявате пари на Ал Кайда, преследванията вече са страшни: бизнесът ви, репутацията ви изчезват“.Ислямистките неправителствени организации бяха поставени през последните години под строг надзор. Финансовите потоци към страните от Персийския залив и Южна Азия се проследяват от няколко международни организации, посочва той.

Барет уточнява, че това не спира напълно водените от членовете на групировката операции, но те вече се провеждат с усилия на местно ниво и не се подсигуряват финансово от централата на организацията.
 


www.investor.bg

01.03.10