Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Обща стачка срещу затягането на коланите в Румъния


    Преподавателските кадри, служителите в здравеопазването и в държавната администрация в Румъния са тези, които днес първи започнаха стачка срещу суровите мерки за намаляване на бюджетните разходи, приети от правителството, съобщава телевизия Реалитатя.

Преподавателите започнаха обща стачка за неопределено време, но провеждането на държавните изпити в училищата няма да бъде засегнато.Солидарни с работещите в образователната сфера, около 120 хил. медицински кадри не работиха днес между 07:00 и 15:00 часа. Лекарите ще оказват обаче спешна медицинска помощ.

От днес стачкуват за неопределено време и служителите в държавната администрация, което блокира работата на държавните институции. Стачка на митничарите блокира до 16:00 часа работата на част от граничните пунктове.Няколкостотин пенсионери се събраха пък пред сградите на парламента и на президентството и възнамеряват да се оковат с вериги. Според протестиращите пенсионери само пенсиите над 1500 леи (360 евро) трябва да бъдат намалявани.

Работещите в сферата на металургията и таксиметровите шофьори също протестират. Общественият транспорт не беше засегнат, но предстои да бъде взето решение дали и в тази сфера ще започнат протестни действия.Очаква се, че общо в акцията ще участват до 1 млн. души, предаде ИТАР-ТАСС. През тази седмица към стачкуващите обещават да се присъединят транспортните служители, металурзите, работниците от други отрасли.

За 3 юни в Букурещ и редица други градове в Румъния са планирани протестни акции като обграждане на сградата на правителството и парламента.Лидерите на профсъюзите, които организират протестните акции, признават, че броят на стачкуващите е много по-малък от очакваното, тъй като в протестните акции не са се включили всички профсъюзни организации. Някои, които по-рано заявиха, че подкрепят исканията на стачкуващите, засега изчакват. Според организаторите причината е в заплахата с уволнения.

Правителството на Емил Бок внесе за гласуване в парламента пакет с антикризисни мерки, който предвижда намаляване на заплатите с 25%, на пенсиите – с 15%, орязване на социалните програми и съкращаване в близките години на около 300 хил. държавни служители, както и други драстични мерки на икономиии.Премиерът заяви, че е принуден да въведе тези мерки, за да получи поредния транш от кредит на МВФ в размер от 900 млн. евро.

Повечето румънци, които и без това живеят много скромно, са шокирани от този план, посочва ИТАР-ТАСС. Те не вярват на твърденията на президента Бъсеску, че затягайки коланите, ще могат да избегнат катастрофата, която застигна Гърция. Те не вярват и на премиера, който ги убеждава, че строгите мерки ще са в сила за срок от една година, а ако ситуацията в икономиката се подобри, ще бъдат отменени.Хората са възмутени от това, че през последните години политическият елит на страната ставаше все по-богат, а цената за това трябва да плащат обикновените граждани, посочва ИТАР-ТАСС.


investor.bg

31.05.10