Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Италиански анархисти пратили колетите-бомби в Рим


     Италианска анархистка групировка пое отговорност за двата атентата с колети бомби, които избухнаха в посолствата на Швейцария и Чили в Рим вчера и раниха двама служители.Бележката, в която групата пише, че поема отговорността за нападенията, била извадена от малка кутия, намерена близо до един от ранените служители, съобщи ДПА, като се позова на агенция АНСА.

В нея групировката, идентифицирана като "Неформална анархистка федерация", заявява, че иска "отново да направи така, че да бъде чут гласът й". "Решихме отново да направим така, че да бъде чут гласът ни, с думи и дела", се казва в бележката.
Италианският вътрешен министър Роберто Марони заяви по-рано, че следователите подозират, че в двата атентата с колети бомби са замесени анархисти.Групата "Неформална анархистка федерация" е известна на италианските власти. През 2005 г. тя пое отговорност за поредица бомбени нападения срещи полицейски участъци. Служители тогава казаха, че атаките са имали за цел да убиват. При атентатите обаче нямаше пострадали.

Колетите-бомби избухнаха вчера в швейцарското и чилийското посолства в Рим. Ранени са двама служители – по един във всяка мисия. Полицията започна проверки на всички дипломатически представителства.Първо избухна бомбата в швейцарското посолство, няколко часа по-късно последва взривът в чилийското.

Служителят в швейцарското посолство е получил сериозни наранявания на двете ръце при отварянето на пакета и е приет в болница, съобщи италианската осведомителна агенция АНСА, цитирайки службите за спешна помощ, предаде БГНЕС. 53-годишният мъж е без опасност за живота, но има риск за едната или двете му ръце.Миналия месец посолства в Атина бяха атакувани от колети-бомби. Тогава бяха обезвредени общо 14 взривоопасни колета. Такъв бе открит своевременно и в българското посолство в гръцката столица. Тези атентати бяха приписани от гръцката полиция на местни анархистки екстремисти.


dir.bg

24.12.10