Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Merck купува американска биотехнологична група за 5,3 млрд. евро


     Германската химико-фармацевтична компания Merck е сключила споразумение за закупуване на американската биотехнологична група Millipore, като стойността на сделката възлиза на 5,3 млрд. евро, става ясно от съвместно съобщение на двете компании.

В стойността на транзакцията са включени и задълженията на придобиваното предприятие.Споразумението е одобрено от управителните съвети на групите.Merck ще финансира закупуването както със собствени налични средства, така и със заем от консорциум от банки, включващ американската Bank of America, френската BNP Paribas и германската Commerzbank.

Очаква се одобрението на транзакцията от акционерите на компаниите, както и от американските и европейските антимонополни органи.Според предвижданията на Merck придобиването ще бъде финализирано през втората половина на 2010 г.

Съобщението за закупуването на Millipore идва по-малко от седмица, след като компанията обяви, че си търси нов собственик. За 2009 г. американската компания има нетна печалба в размер на 177 млн. долара и продажби от 1,65 млрд. долара. За групата работят около 6100 души по света.От Merck казват, че сделката „напълно съответства“ на стратегията й, която се състои в „поставянето на акцент върху специализирани продукти, осигуряващи големи маржове и привлекателни перспективи за растеж“.


investor.bg

01.03.10