Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Франция призна опозицията за легитимната власт в Либия

Франция официално призна Преходния национален съвет (ПНС) на Либия за „единствен законен представител на либийския народ“, обяви Али Есауи, представител на ПНС, след срещата си с френския президент Никола Саркози, предаде АФП.В скоро време Париж ще изпрати в Бенгази свой посланик.Информацията бе потвърдена веднага и от Елисейския дворец. В съобщението на президентската канцелария се посочва, че Франция е първата страна в света, която признава ПНС на Либия като „законен представител на либийския народ“.“Въз основа на това признаване ние ще открием дипломатическо представителство, наше посолство в Париж, а в Бенгази ще бъде изпратен френски посланик“, подчерта Есауи. „Френският посланик ще бъде временно базиран в Бенгази, преди да се завърне в Триполи“, добавил представителят на ПНС.

Предстоящата размяна на посланици между Париж и Бенгази също бе потвърдена от Елисейския дворец.Съобщението за решението на Париж да признае Преходния национален съвет на Либия бе направено ден преди извънредната среща на високо равнище на Европейския съюз в петък в Брюксел, която ще бъде посветена изцяло на обстановката в Либия. Очаква се президентът Никола Саркози да предложи „глобален план“ за преодоляване на кризата в Либия.“Ще има стратегически план, който ще бъде предложен от Франция в петък пред останалите членове на Европейския съвет“, уточни друг емисар на либийските опозиционери Махмуд Джибрил, който също беше на срещата с френския президент.

Никола Саркози е първият държавен глава в ЕС, който приема официално представители на либийската опозиция, отбелязва Франс прес. След края на разговора, той придружи емисарите на ПНС на площадката пред входа на Елисейския дворец и дълго се ръкува с тях пред фоторепортерите и представителите на пресата. Френската инициатива контрастира със сдържаността на ЕС по отношение на либийската опозиция, пише БТА. В сряда дипломат номер едно на ЕС, баронеса Катрин Ащън отказа в Страсбург да подкрепи искането на ПНС да бъде признат за единствена легитимна власт в Либия. Това искане обаче беше подкрепено Европарламента. По-рано днес френският министър на външните работи Ален Жупе призова ЕС да започнат диалог с либийските опозиционери.Той уточни, че заедно с германския си колега Гидо Вестервеле са уверени, че Кадафи вече напълно се е дискредитирал, трябва да се оттегли от властта и да се започнат разговори с нови либийски държавници.

dnes.bg