Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 13.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

МИЕТ подписа меморандум за икономическо сътрудничество с втора китайска провинция

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов и генералният директор на Департамента по търговия на Дзянсу Джу Мин подписаха днес (10 март) Меморандум за разбирателство за икономическо сътрудничество между МИЕТ и китайската провинция. Подобен документ министър Трайчо Трайков парафира на 15 юни 2010 г. с Департамента по търговия на китайската провинция Джъдзян при визитата си в азиатската страна.”На всяко ниво имате нашето съдействие за привличане на повече китайски компании и инвестиции в България, например в индустриалните ни зони”, заяви зам.-министър Ангелов на днешната среща. Тя се състоя в МИЕТ в рамките на тридневна визита на китайските гости. В тяхната делегация са включени представители на водещи китайски фирми, произвеждащи оборудване за автоматизация на електрическа енергия и ИТ услуги, на кабели от оптични влакна, на фотоволтаични панели и др.

От българска страна в разговорите участваха също изпълнителните директори на „Национална компания индустриални зони” ЕАД Кирил Николов и Валери Андреев и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов. Домакините очертаха благоприятните условия за правене на бизнес у нас, които се стимулират от българското правителството. Конкретен проект, по който МИЕТ работи с Китай, е изграждането на нова индустриална зона в Божурище край София. Партньор от българска страна е „Национална компания индустриални зони”. По него МИЕТ си сътрудничи основно с провинция Джъдзян, но той е отворен и за други компании. През септември 2010 г. зам.-министър Ангелов посети Китай и запозна местните партньори с българското предложение.

МИЕТ има готовност да съдейства за създаване на съвместно дружество и изграждане на индустриален терен в Божурище, като ние участваме със земя. България може да посредничи също и в инвестиционни проекти, свързани с големите ни градове, пристанищата, водните трасета. Транспортът и логистиката получават през последните две години по-специални държавни субсидии, а това може да улесни достъпа на китайски стоки и услуги до големия европейски пазар, поясниха българските експерти.Г-н Джу подчерта, че условията и преференциите в българските индустриални зони са по-добри, отколкото в много китайски, което би направило нашите оферти привлекателни и конкурентни.

Сключеният меморандумът ще стимулира инвестиционното и търговското сътрудничество между бизнеса и институциите от България и Дзянсу. Ще се организират съвместни промоционални форуми – семинари, мисии, панаири, изложби и др., които ще стимулират деловите вложения. Предвижда се да бъдат насърчавани общи индустриални проекти в частния сектор и смесени предприятия, включително откриване на представителства на компании от България и Дзянсу.  Ще бъде подкрепяно и двустранното сътрудничество между малките и средните предприятия.Дзянсу е най-гъсто населената провинция в Китай. През 2009 г. тя е втора по принос за БВП на страната, формирайки 10,2% от него. Девет години е на първо място по брой частни предприятия. Силно развити са машиностроенето, нефтохимията, електрониката, телекомуникациите, текстилът, металургията. Реализираните инвестиции на провинцията зад граница са над 1 млрд. долара през 2009 г.

barometar.net