Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Либийските деца са били заразени със СПИН от евтина кръв

Евтина кръв, купена от либийски чиновник, а не българските медици, е заразила 400-те деца с вируса на СПИН.Това пише в писмо до Държавния департамент на САЩ испанският дипломат Карлос Фернандес-Ариас, съобщава Dnes.bg.Според него аферата е просто един случай на корупция, при който въпросният държавен служител е купил заразена кръв на цена, по-ниска от пазарната, и е прибрал в джоба си остатъка.Грамата на Ариас е с гриф строго секретно и е от началото на 2007 година, но днес вече е достояние на целия свет, след като бе публикувана от Wikileaks.По онова време той е бил зам. генерален директор по общата сигурност във външното министерство в Мадрид и зам.-шеф на дирекция „Северна Африка” във ведомството.

Фернандес-Ариас изтъква още, че либийското ръководство е превърнало в лесни изкупителни жертви нашите медици, защото смятали, че никой в България няма да застане зад тях и да ги потърси.По отношение на критиките на Кадафи, че Европа се безпокои само за своите граждани, а не за съдбата на заразените с ХИВ деца, Фернандес-Ариас отбелязва в писмото си, че почти всички заразени деца живеят в Европа заедно със семействата си и се лекуват. 10 от тях са в Испания, допълва той.

Когато писмото му е писано, сънародничките ни бяха осъдени вече два пъти на смърт и всички очакваха окончателното решение на Върховния съд в Либия.В началото на юли 2007 г. той потвърди смъртните присъди, но после те бяха заменени с доживотен затвор.Веднага след това ЕС се активира и на 24 юли 2007 г. българките и палестинецът Ашраф кацнаха с френския правителствен самолет на летището в София.

Преговорите за освобождаването им бяха водени от бившата първа дама на Франция Сесилия Саркози и тогавашният еврокомисар по външните отношения Бенита Фереро-Валднер.Преди дни българското правосъдно министерство обяви, че ще възобнови делото, заведено у нас срещу джамахирията.Това стана факт, след като бившият либийски правосъден министър Мустафа Мохамед Абделджалил, който напусна Кадафи и застана на страната на опозицията, обяви, че режимът в Либия е виновен за смъртоносната СПИН епидемия отпреди 10 г.

investor.bg