Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 22.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

15 начина, по които пушенето вреди на външния ни вид

Ако сте страстни пушачи, със сигурност доста често ви съветват да се откажете от този вреден навик. Изтъкват се какви ли не причини за това – пушенето е вредно за сърцето, белите дробове, мозъка и дори за сексуалния живот. Но достатъчно убедени ли сте в тези твърдения? Бихте се отказали много по-лесно от цигарите, ако нездравословните ефекти на тютюнопушенето бяха малко по-очевидни. Вероятно по-различна би била мотивацията ви, ако с всяка цигара се появяваше по една черна точка на кожата ви.В действителност пушенето наистина вреди на външния ни вид – и по-долу ви предлагаме 15 различни начина, по които цигарите наистина ни действат негативно:

1. Торбички под очите

Със сигурност ненавиждате безсънните нощи и израза на лицето си на сутринта. Има четири пъти по-голяма вероятност да не може да си осигурите пълноценен нощен съм, ако сте пушач, твърди проучване на университета „Джон Хопкинс“.На какво се дължи това? Предполага се, че никотиновият абстинентен синдром през нощта ни прави по-неспокойни и влошава качеството на съня.

2. Псориазис

Псориазисът е автоимунно заболяване на кожата, което може да се появи дори и да не сте пипали цигара през живота си. Все пак експертите твърдят, че рискът на пушачите за развитие на псориазис е много по-висок от този на непушачите.

Според проучване от 2007 г., ако човек пуши по кутия на ден:
– за период от 10 години, рискът от псориазис се повишава с 20%;
– за период от 11-20 години – с 60%;
– за повече от 20 години – с над 100%.

Дори пасивното пушене, например по време на бременност или в детството, се свързва с по-висок риск от развитие на псориазис.

3. Отблъскваща усмивка

Всеки би искал да има чифт здрави и красиви бели зъби подобно на холивудска звезда. Ако пушите, разделете се с тази мечта – никотинът в цигарите влошава вида на зъбите.
Имайте предвид, че избелващите процедури са далеч по-скъпи от кутия цигари дори и след тяхното поскъпване. Професионална процедура надвишава 1000 лв.

4. Преждевременно състаряване и бръчки

Експертите са единодушни, че пушенето ускорява процесите на стареене, най-видими по кожата. Ето защо пушачите изглеждат с до 4 години по-възрастни от непушачите, заключва скорошно проучване. На какво се дължи това? Пушенето нарушава кръвоснабдяването на кожата, което я прави по-суха.

5. Жълти пръсти

Никотинът в цигарите не само води до пожълтяване на зъбите, но оцветява ноктите и пръстиге. Все пак, ако потърсите в интернет, ще намерите голям брой решения на този проблем – като третиране с лимонов сок, с разтвор на белина и търкане със вълна. Но няма ли да е далеч по-лесно и безболезнено просто да спрете да пушите?

6. По-тънка коса

Ако бръчките по кожата не ви се струват достатъчна причина, пушенето вреди и на косата. Експертите предполагат, че токсични химикали в цигарения дим увреждат молекулата на ДНК в космените фоликули. Какъв е крайният резултат? Пушачите има по-тънка коса, която е склонна да стане сива по-рано в сравнение с непушачите.Освен това пушачите-мъже са с два пъти по-голям риск да оплешивеят в сравнение с непушачите (при еднакви други условия).

7. Белези

Никотинът причинява свиване на кръвоносните съдове, което ограничава кръвоснабдяването на капилярите в кожата на лицето и други части от тялото. Това удължава времето за зарастване на раните и съответно прави белезите по-големи и по-червени.

8. Загуба на зъби

Пушенето повишава риска от всякакви проблеми със зъбите и венците, включително и рак на устната кухина. Според британско проучване от 2005 г. пушачите са до шест пъти по-застрашени от развитие на заболяване на венците, които може да причини загуба на зъби.

9. Естественият блясък на кожата липсва

Някога да сте чудили защо кожата на пушачите изглежда по-сива и състарена? Проучване, проведено още през 1985 г. стига до заключението, че характерното за пушачите лице има следните отличителни черти: бръчки, слабост на скулите.. Пушенето трайно намалява кислорода и хранителните вещества в кожата.Цигареният дим съдържа въглероден моноксид, който замества кислорода в кожата, а никотинът, който намалява кръвообръщението, я прави суха и с нездравословен цвят. Пушенето също така предразполага към дефицит на много хранителни вещества, включително на витамин C, който участва в предпазването от и възстановяването на увреждания на кожата.

10. Зарастване на рани

Няколко проучвания са установили, че пушачите не се възстановяват добре след операции като лифтинг на лице, изваждане на зъб и периодонтални процедури. По този начин дори и естетичните процедури няма да дават необходимия ефект за премахване на бръчките.

11. Брадавици

По причини, които не са напълно изяснени, пушачите са по-застрашени от инфекции с папиломавирус – голямо семейство вируси, които може да предизвикат брадавици включително в областта на гениталиите. Въпреки че гениталните брадавици се предизвикват от полово-предавани типове HPV-вируси, пушенето също е рисков фактор. Според проучване жените-пушачки са почти четири пъти по-застрашени от генитални брадавици в сравнение с непушачите (при еднакви други условия).

12. Кожен рак

Пушенето е доказана водеща причина за рак на белите дробове, гърлото, устната кухина и хранопровода. Ето защо не е изненадващо за никого, че цигарите увеличават риска и от рак на кожата. Според проучване от 2001 г. пушачите са три пъти по-застрашени да развият и сквамозен рак, който е вторият по честота рак на кожата.

13. Стрии

Никотинът в цигарите уврежда определени структури на съединителната тъкан, в резултат на което кожата постепенно губи своята еластичност и здравина. Стриите обичайно се появяват, когато човек напълнее, но и пушенето е рисков фактор.

14. Отпуснат корем

Цигарите може и да потискат апетита, но холандско проучване е установило, че пушачите имат повече висцерални мазнини от непушачите. Те представляват мастни натрупвания около вътрешните органи в централната част  Пушенето трайно намалява кислорода и хранителните вещества в кожата. Част на тялото – корема и „паласките“. Освен че влияе лошо на самочувствието и фигурата, висцералната мастна тъкан е рисков фактор за сърдечносъдови заболявания и диабет.

15. Катаракта

Повече от половината хора развиват някаква степен на катаракта до 80-годишна възраст. Тютюнопушенето повишава риска, тъй като оказва оксидативен стрес върху лещата на окото. Продължителното пушене може да добави до 22% към риска за развитие на катаракта.Статистиките показват, че най-добрият начин за отказване от тютюнопушенето е вътрешната убеденост на пушача, че иска да спре цигарите. Ние не искаме да ви убеждаваме колко е вредно да се пуши, а, ако можем, да ви дадем още няколко причини, за да вземете сами решението.

zdrave.bg