Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Боряна Пенчева: Тази година ще съчетаем стабилна фискална политика с политика на икономически растеж

Провеждаме категорична фискална политика, която тази година ще бъде съчетана с политика за насърчаване на икономически растеж. За целта ще бъдат подкрепяни реформите, които да гарантират развитие и ръст на бизнеса, каза заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева в рамките на бизнес форум, организиран от Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР). Зам.-министър Пенчева е управител за страната ни в Банката. България е сред петте държави-членки на ЕС с най-добри показатели за бюджетен дефицит, на второ място след Естония по отношение на дълга си спрямо БВП и сред четирите държави от ЕС с най-висок икономически ръст. Пред участниците във форума Боряна Пенчева подчерта още, че правителството ще продължи да подкрепя финансовата стабилност и ще гарантира запазването на най-ниската данъчна тежест спрямо другите държави от ЕС.

В изказването си заместник-финансовият министър открои достъпа до финансиране като ключово условие за устойчив икономически растеж и подчерта възможностите, които предоставя ЧБТР за развитие на сътрудничеството в Черноморския регион чрез контакти и иновативни форми на изгодно финансиране. От учредяването си ЧБТР има 225 транзакции на обща стойност 2.2 млрд. евро към държавите-участнички. В България банката е финансирала до момента 24 проекта на стойност 211 млн. евро.„Към момента България има огромен потенциал за развитие на сектора на културно-историческия туризъм и очаквам активност от страна на бизнеса и Банката за добра основа за практически резултати”, каза още Боряна Пенчева.

За целта ЧБТР може да предостави качествени, иновативни и достъпни продукти, допълни тя. „Туризмът, в това число културно-историческият, е силен сектор за България и Банката иска да участва в представянето на възможности”, заяви и президентът на ЧБТР Андрей Кондаков.С бизнес форума приключва двудневното посещение у нас на делегация на ЧБТР. Представените на форума Стратегия до 2014 г. и бизнес план на ЧБТР за същия период предвижда увеличаване на дела на публичния сектор до 25% от общия портфейл на Банката, по-нататъшно подобряване на кредитния рейтинг на регионалната институция, кредитиране на ключови сектори за българската икономика, пазарно ориентиран подход, бързо одобряване на проектите на бизнеса, както и техническа помощ при тяхната подготовка.

barometar.net