Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Иде ли втори Чернобил?

След опустошителното земетресение Япония е заплашена и от атомна катастрофа. Днес допълнително нарасна тревогата около състоянието в няколко атомни реактора на страната и най-вече на „Фукушима 1“ в североизточна Япония.В близост до Атомната централа „Фукушима 1“ е регистрирано изтичане на цезий. Това съобщи агенция Киодо, позовавайки се на японската агенцията за ядрена сигурност. Експертите не изключват възможността в първи реактор на централата да е започнала неуправляема верижна ядрена реакция.

От охлаждането на реактора зависи всичко

Още вчера радиусът на евакуацията за населението около централата беше увеличен на 10 км. Агенция Киодо цитира експерти, според които най-важното в момента е, реакторът да започне бавно да се охлажда.Ниво на радиоактивност 1000 пъти над нормалното е регистрирано в контролната зала на първи реактор на АЕЦ „Фукушима 1“. Охладителната система на централата блокира в резултат от земетресението с магнитуд 8.9, което разтърси вчера Япония и предизвика спиране на електрозахранването.Продължителното прекъсване на тока отложи временно и планираното изпускане на пара от реактора, за да бъде намалено налягането. За да бъде намалено налягането в реакторите на АЕЦ властите разрешиха да бъде изпуснато малко количество пара.Японското правителство създаде специален оперативен щаб за ликвидиране на последствията от най-разрушителното земетресение в съвременната история на страната, заяви премиерът Наото Кан.САЩ изпращат над 140 души, които да помагат в издирването и спасяването на пострадали от земетресението. Спасителните екипи се придружават от кучета-спасители и 75 тона оборудване.

Смърт и разрушение за хиляди

Досега броят на жертвите от катарстофалното земетресение се изчислява на над 1 000 души, като този брой може да се увеличи. Еврокомисията съобщи, че пуска в действие механизма за гражданска защита по молба на Япония. Федералната канцлерка Ангела Меркел заяви: „Искам да уверя хората в Япония, че в този изключително тежък момент нашите мисли са с тях. Ние сме готови да предоставим всякаква възможна помощ. Вече изпратихме експерти в Япония. Германия ще стори всичко възможно за възстановяването и то не само в следващите дни , а в дългосрочен план“.

dw-world.de