Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Милиони евро влагат на летищата във Варна и Бургас

Проектите на новите пътнически терминали на летищата във Варна и Бургас вече са готови и в края на лятото се очаква да започне строителството им. То ще отнеме около 18 месеца. Планирано е терминалите да бъдат пуснати в действие за сезон 2013, това обявиха от ръководството на „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“ – фирмата оператор на двете летища. Трицифрена сума в милиони евро ще бъде инвестирана през следващите 3 години на летищата във Варна и Бургас. Най-много средства ще бъдат вложени в изграждането на новите терминали – около 75 млн. евро. Промените на двете аерогари се извършват поетапно и през 2030 г. летищата ще бъдат с коренно различен модерен облик.

До този момент са инвестирани 54 млн. евро на летищата във Варна и Бургас, каза Дирк Шусдзиара – главен изпълнителен директор на „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“. В момента работим по проекти, свързани с модернизацията на съществуващите терминали във Варна. В Бургас току-що завършихме разширяването на перона, за да можем да посрещаме повече самолети през активния летен сезон. Освен това изградихме нов карго склад с площ 1200 кв. м. Строи се и нова административна сграда на летището в Бургас, както и нова сграда на Пожарната, добави още главният изпълнителен директор на „Фрапорт“.

В момента летище Варна се подготвя за летния сезон. Подменя се таванът в зоната за заминаващи пътници на терминал 1 и по фасадата на сградата. Изгражда се също втора водна връзка. Тя ще захранва новия пътнически терминал. Проектите за терминалите във Варна и Бургас вече са готови. В момента се избира строителна компания за изграждането им. Очаква се то да започне в края на лятото. Новите терминали, които ще разполагат с всички модерни системи за обслужване на пътници и багаж , ще бъдат така изградени, че в случай на нужда да могат да бъдат разширени. Планирано е те да бъдат пуснати в действие за сезон 2013.

в-к Черно море