Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Втори взрив в АЕЦ „Фукушима 1”, има пострадали

Девет души пострадаха при втори взрив в японската АЕЦ Фукушима-1. Операторът на централата, компанията „Токио Електрик Пауър“ съобщи, че е избухнала експлозия в третият й реактор, и тя е вследствие на натрупал се водород.АФП съобщава за чути две експлозии. Японското правителство съобщи,че няма неутронно излъчване. Инцидентът е втори след този в събота в първи реактор на централата, чиято охладителна система пострада от силното земетресение на 11 март.

Според агенцията за ядрена безопасност стоманеният корпус на реактора не е пострадал и е малка вероятността да има съществено изтичане на радиация.  Разрушена е външната ограда на блока и е повреден таванът на постройката. Все пак властите предупредиха останалите след евакуацията 600 души в 20-километровата зона около централата, да не излизат от домовете си. Информациите за ранени и изчезнали  е противоречива. Някои агенции съобщават за деветимата ранени,шест от които  са войници, помагащи при охлаждането на ядрените реактори в централата. Според други   след инцидента седем  души се водят за изчезнали.

За охлаждане на реакторите започна да се използва морска вода. От „Тепко“ заявиха, че от понеделник започва режим на тока с продължителност между 3 и 6 часа, който ще продължи до края на април. Взривовете в трети реактор идват след поредното силно земетресение в района с  магнитуд 6,2 по Рихтер.  Властите издадоха предупреждение от наближаващи нови вълни цунами с височина 2 до 3 метра и беше обявена задължителна евакуация на близо 13 хиляди души от префектурите Фукушима, Мияги и Аомори. По-късно обаче опровергаха информацията. Броят на жертвите отново нарасна след като бяха намерени около 2000 тела по крайбрежието на префектура Мияги, една от най-тежко пострадалите от мощното земетресение и големите вълни цунами. Само в град Онагава са открити над 1000 тела.

ekipnews.com