Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Звуци и тишина

Въпреки че победителите на 15-ото издание на София Филм Фест вече са ясни, традиционно форумът продължава да прожектира кино от цял свят още една седмица.

Ето какво може да видите на 14 март.

Допълнителната програма на 15-ия СФФ с днешна дата започва в 14.00 часа в кино „Люмиер”, с прожекцията на филма „Децата на зеления дракон”.Филмът на Бенце Миклаузич разказва за разведеният самотник Мате е агент на недвижима собственост, който трябва да продаде склад в покрайнините на града. Складът е даден под наем на китайци, а те държат в него своите полулегални стоки. Пазачът на склада е китаецът Ву, който не само наглежда хилядите кашони всеки ден, но и направо се е пренесъл да живее в сградата. Между двамата самотници се заражда странно приятелство.В 16.00 часа гледайте „Снежнобяло” на Селим Гюнеш. Кинотворбата разказва за един ден от живота на Хасан, който се опитва да продава айран, макар да е зима, за да помогне на семейството си да излезе от затрудненото положение. Семейството му обеднява, когато баща му влиза в затвора. Майка му започва да работи като пазач в близкия град. 12-годишният Хасан се бори за прехраната и оцеляването си с двамата си по-малки братя в планинско селце…

„Същинско убийство” на Йежи Сколимовски е с начален час 18.30 часа. Над пустинната местност, разцепвана от каньони и дерета, която може да е в Ирак или Афганистан, кръжи хеликоптер с войници. Те търсят врага и скоро го откриват. Игран от Винсънт Гало, той е войн с брада и тюрбан – талибан или член на Ал-Кайда. Оттук нататък следва борба за оцеляване, която можем да приемем и като отчаян опит за освобождаване, но и тук Сколимовски е много внимателен в избягването на ясно рамкираната интерпретация на разказа си.В 20.30 часа очаквайте филм-изненада от екипа на СФФ.В 14.00 часа в Дома на киното започва документалният филм на Рафаел Алварес и Татяна Иса „Dzi Croquettes”. През 70-те години на ХХ век, когато в Бразилия се налага агресивна военна диктатура, уникалната танцова и театрална трупа „Dzi Croquettes” намира свой начин да ? се противопостави с хумор и насмешка. Трупата променя драстично движението за гей права и създава нов сценичен език, повлиял цяло едно поколение.

„Роди се звезда” гледайте от 16.15 часа на Ваня Ковачевич. „Аз съм на 29 години и съм професионална режисьорка. Запазих зала за концерт още преди да седна зад барабаните и моята група още не съществуваше”, казва Ваня Ковачевич. По думите й филмът проследява целия процес – от идеята, през организирането на прослушването, сформирането на групата, усилията й да се научи да свири на барабани и реализирането на концерта.От 18.00 гледайте „Между кадрите” на Нина Алтъпармакова, Биляна Борисова, Кристиан Будев и Мирослав Гайдошик. Това е филм за българските монтажистки от миналото с техните различни гледни точки за работата. Как са общували помежду си хората от екипа, как са живeли като на кино.Филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Аварийно кацане” започва в 19.30 часа. В него трима мъже тръгват по следите на една изгубена любов, на една изгубена мечта и на едно изгубено приятелство. Въпросът е какво ще намерят накрая.

Документалният филм „Инфинити Хималая” на Петко Гюлчев е с начален час 21.00. Главните герои в него са двама акропилоти. Те се отправят на невероятно пътешествие в Непал, за да подобрят световния рекорд по парапланеризъм. Станете свидетели на новия световен рекорд на двукратния световен шампион Хорацио Лоренс, който прави 281 инфинити завъртания във въздуха – най-опасната фигура в парапланеризма, на 5300 метра височина

В 19.00 часа в „Синеплекс” гледайте „Симфония на шума”. Полицаят Амадеус винаги се е чувствал изолиран от семейството си, защото, за разлика от всички свои роднини, той няма музикален талант и не понася никаква музика. А сега му се налага да залови група музиканти, които искат да завладеят града, със звуковите си атаки на различни обществени места.

В 21.00 часа започва „Краят” на Алексей Учител. Действието във филма се развива скоро след края на Втората световна война в Сибир. Главният герой е Игнат – въплъщение на могъщия образ на съветския войн герой, който след преживения шок е болен и разсипан, но не и напълно унищожен. В забравеното от бога селце, населявано от оцелелите от концентрационните лагери на Хитлер изгнаници, немската и руската култура съжителстват в ежедневието.

От 18.00 часа в кино „Одеон” е прожекцията на филма на Крис Краус „Дневници от имението”. „Филмът е съвършена историческа драма, заснета в приглушени цветове и контрастни сенки. Тя поставя редица етични въпроси и предлага завладяващ коментар за краха на морала, който ще доведе до някои от най-големите трагедии на ХХ век.”, пише кинокритиката.

От 20.00 часа можете де гледате „Бютифул”. Филмът на Алехандро Гонзалес Иняриту разказва историята на Ушбал (Хавиер Бардем) – бизнесмен в подземния свят, но и духовно богат човек, който носи отговорност за много хора и умее да се свързва с душите на мъртвите. Преди всичко обаче той е баща и тъй като съпругата му, с която са разделени, страда от маниакална депресия, Ухбал е единствен попечител на двете им дечица. Когато героят разбира, че умира от рак, диагнозата го освобождава от задълженията му в ежедневния живот. Той е добър човек, но и най-добрите намерения не винаги са достатъчни…

В “Euro Cinema” от 19.15 часа е началото на „Мед” на Семих Капланоглу. Бащата на Юсуф – Якуп осигурява скромния живот на семейството с меда, който събира от дърветата в глухата турска провинция. Страх обсебва семейството, когато един ден Якуп не се прибира у дома. Момчето трябва да събере цялата си смелост и да влезе навътре в гората, за да намери баща си.

„Четири пъти” на Микеланджело Фрамартино започва в 21.00 часа. Филмът е поетично съзерцание на кръговрата на живота и ненарушимите традиции в едно място извън времето. Това е историята на една душа, която преминава през четири последователни живота.

„Зимна ваканция” на Ли Хонгки гледайте от 18.00 часа във Френския културен институт. Действието се развива в обикновено село в Северен Китай. Четирима бездействащи младежи се събират в дома на приятеля си Жу Жиншин. Като повечето днешни тийнейджъри и тези искат да се насладят на последния ден от ваканцията си, без да правят каквото и да е в мястото, в което така и така нищо не се случва. Разговорите им са безцелни и понякога те спорят само от любов към спора.

Прожекцията на „Литълрок” е 19.45 часа. Филмът на Майк От е като „Изгубени в превода”, но в обратния вариант. Двама млади японци – Ринтаро и сестра му Ацуко, прекарват ваканцията си в Америка, но колата им се поврежда в Литълрок. Ацуко пожелава да се задържи там по-дълго и да опознае живота в града – както в ежедневието му, така и по-отблизо.

Документалният филм на Петер Гиер и Норберт Видмер „Звуци и тишина” гледайте от 21.30 часа. Това е необикновено пътуване из звуци и биографии през важни места заедно със забележителния музикален продуцент Манфред Айхер. Отбиваме се в звукозаписни студия, на концерти, в задни стаички и крайпътни местенца, където се срещаме с велики музиканти като Арво Парт, Дино Салуци, Ян Гарбарек, Елени Караиндру, Ануар Брахим, Джан Луиджи Тровези, Ким Кашкашян, Ник Барч, Мерилин Мазур и много други.В 13.30 часа заповядайте на късометражен маратон в НАТФИЗ, който продължи до вечерта.

dnes.bg