Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Повече от половината българи мизерстват

Българите търпят най-много лишения в от всички потребители в Евросъюза. Това показва последното изследване на Европейската комисия, представено от асоциацията „Активни потребители”. Според данните 55,5 на сто от българите разполагат с „мизерни материални възможности”.Това са хора, които не могат да си позволят или да отделят пари поне за три от общо девет важни неща. Сред тях са разходи са храна с месо или риба поне през два дни, пералня, собствена кола, покупка на цветен телевизор или телефон, да поддържат дома си топъл. Сред лукса за тези българи е и да си плащат битовите сметки, както и да си позволят едноседмична почивка поне веднъж годишно.

В дъното на класацията са и северната ни съседка Румъния, както и Унгария, където мизерстват съответно 49% от румънците и 41% от унгарците. Най-добри са материалните способности на гражданите в Люксембург. Там като бедни се определят едва 4 на сто населението. Швеция и Холандия пък са съответно на второ и трето място, където мизерстващите са едва 5%.Българският потребител се оказва и най-недоволен. Едва 42 на сто от гражданите у нас се чувстват защитени и имат доверие на институциите, които трябва да гарантират техните потребителски права. Този процент през изминалата година е бил 38 на сто, но въпреки покачването България е след средните нива в Европа. Най-доволни се оказват във Великобритания и Ирландия.

Българите са и най-недоверчивите по отношение на безопасността на храните – 46 на сто от анкетираните смятат, че значителна част от хранителните продукти на пазара не са безопасни. Само румънците са на мнение, че ядат по-лоша храна – оплакали са се 50% от тях. България е на последно място по пазаруване чрез интернет – само 5 на сто от гражданите.Българите не са жалват много и пред съда. През изминалата година у нас има заведени само 7 дела, докато в Англия те достигат близо 4000, а във Франция около 3000. Според шефа на „Активни потребители” Богомил Николов гражданите у нас освен пред финансови се изправят и пред процедурни пречки.

Според ГПК, ако се заведе колективен иск пред съда срещу някоя компания, то ищецът трябва да докаже, че има достатъчно средства, за да покрие разноските по делото, включително и на загубилата страна.Въпреки това през 2010 г. 15% от българите са се оплаквали от услуги или стоки, което е близо до средното за Европа.

novinar.net