Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Дянков не иска държавата да регулира цените на горивата

Регулирането на цените на течните горива от държавата чрез възлагане на допълнителни функции на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) „не е решение на въпроса с високите им цени, поне засега“. Това коментира днес пред журналисти министърът на финансите Симеон Дянков.Становището на бизнеса и анализатори, запитани от Investor.bg също е, че държавата не бива да се намесва при ценообразуването на горивата.Вчера министърът на транспорта Александър Цветков съобщи, че ще предложи именно такава мярка, като част от мерките на правителството във връзка с високите цени на горивата.

Относно евентуалното намаляване на ДДС за горивата, каквито идеи се дадоха от някои експерти във връзка с намалението на цените на горивата – като се има предвид, че над 40% от крайната им цена са данъци и акцизи – финансовият министър посочи, че такава мярка не се обсъжда. Той допълни, че ако изобщо се намалява ДДС, то според него трябва да е за всички стоки.

Току-що пристигна отговор от Европейската комисия (ЕК) относно запитването на финансовото министерство за възможността нашата страна да прилага по-ниски от минималните за ЕС акцизи за горивата, заяви Данков. Предложението дойде преди два дни от премиера Бойко Борисов, също с цел намаление на цените на горивата. Дянков обаче отказа да съобщи какъв е отговорът на ЕК, посочвайки само, че той ще бъде официално оповестен „съвсем скоро“.Полученото час по-късно съобщение от Министерството на финансите по въпроса е следното:„Във връзка със ситуацията на глобалните енергийни пазари, председателството на ЕС потвърди становището на икономическите и финансовите министри на ЕС, изразено в споразумението от Манчестър от 9 септември 2005 г. относно завишените цени на горивата.

Конкретно в изявлението се посочва, че деформиращи фискални и други интервенции, предхождащи необходимото приспособяване към пазарите, следва да бъдат избягвани.На днешното си редовно заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси министрите потвърждават, че когато се предприемат краткосрочни мерки за намаляване на въздействието на повишените цени на горивата върху най-уязвимите слоеве на населението, следва да се избягва ефектът на пазарно изкривяване.“

investor.bg