Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Чакаме 20%повече туристи от Русия и Германия

Завършилото в Германия световно туристическо изложение ITB показа, че за предстоящия сезон в България ще пристигнат поне 20% повече германски туристи спрямо миналото лято. Това каза за „Монитор“ зам.-министърът на икономиката Иво Маринов. Той откри конференцията „Тенденции, иновации и инвестиции в туристическия бизнес“, организирана от E-commerce, за участие в която бяха привлечени световно утвърдени експерти в сферата на модерните начини за организиране на индивидуални и групови пътувания.

Иво Маринов наблегна на активността на министерството да бъде информиран бизнесът как да привлича средства по оперативните програми, за да стане родният туристически продукт по-конкурентен и разпознаваем.Засилването на рекламната кампания за България на ключовите ни пазари също ще доведе до ръст сред туристите.  От тази година Русия позволи до България да летят не само руският превозвач S7 и „България ер“, но и чартъри, което ще позволи допълнително да се увеличи броят на руските туристи у нас.

Разработването на летище Пловдив ще даде възможност туристите не задължително да кацат в столицата или на морето, а да стартират от центъра на страната и така да посещават или да избират почивки и на други места в страната. Това ще доведе до повишаване на отдавна търсената диверсификация, допълни Маринов.Кризата в Египет по никакъв начин не влияе на притока на туристи към страната ни, обясни зам.-министърът, а в рамките на идните седмици Германия отново ще започне да изпраща туристи натам.

Наша пряка конкуренция е Тунис както и традиционните Турция и Гърция, каза Маринов. Въпреки вдигането цените на горивата, от туристическия бранш не постъпват индикации за намерения за вдигане на цените за нощувка, защото пазарът е изключително чувствителен към всякакви промени, категоричен бе Иво Маринов. През тази година най-изгодни остават пакетите, закупени възможно най-рано. Хората основно се интересуват от оферти с всичко включено в цената, включително и шезлонгът и чадърът на плажа. Предложението от земеделското министерство и в хотелите, които предлагат при пълен пакет изхранване да бъде въведен стандарт за вида и начина на приготвяне на храните, все още не стои пред бранша, тъй като такива правила не са разписани, коментира зам.-министърът.

monitor.bg