Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Дули ще помагат на бременните

Започва първото практическо обучение по професията „дула“ в България, обявиха организаторите от сдружение „Естествено“.Дулите са професионални придружителки на бременните жени, които оказват подкрепа по време на раждането. Дула означава жена, която служи, нейната роля е да създава емоционален, психически и физически комфорт на бременната жена, а също и да подкрепя партньора й, обясни Дебра Паскали Бонаро от САЩ, сертифициран инструктор за обучение на дули към асоциация „DONA International“.

Тя допълни, че тази професия датира от древността и най-значимата й роля е непрекъсната подкрепа от момента, в който почва раждането до часове след това.В обучението, което организира сдружение „Естествено“ са включени 30 жени от страната, повече от половината от които са акушерки.Те ще бъдат запознати с техники за обезболяване на бременната жена, ще бъдат обучени как да се грижат за емоционалния й комфорт, както и как да ускорят процеса на раждане.Професията дула е характерна за развитите страни. Регистрирани са повече от 7000 сертифицирани дули в 20 страни по света.

Според редица изследвания раждането протича по-безпроблемно, когато жените получават подкрепа през цялото време. Резултатите от изследвания сочат, че вероятността от цезарово сечение (секцио) при жени, подкрепяни от дула, е с 26% е по-малка.Според данните 41% по-малко са случаите, при които се използва вакуум екстракция или форцепс, а вероятността за обезболяващи средства, включително упойка и епидурална анестезия – с 28% по-малка.Дулата не е медицинско лице, професията се практикува обикновено от жени, но има и мъже, коментира Дебра Бонаро.В някои страни тези услуги се покриват от държавата или чрез здравните застраховки. В САЩ има организации от дули, които се спонсорират от фондации, има и организации на доброволчески начала.

У нас на първо време ще заплащат семействата, обмисля се вариант дулите да сключват договор с болниците, в които ще оказват подкрепа, коментира Калин Йонов от сдружение „Естествено“. В някои болници в София като „Света София“, „Свети Лазар“ и клиника „Щерев“ вече се допуска присъствието на дула по време на раждане.

vesti.bg